Traficul de cocaină finanţează terorismul

Directorul executiv al Biroului ONU pentru combaterea drogurilor şi crimei (ONUDC), Antonio Maria Costa, solicită o mai mare vigilenţă din partea statelor vest¬africane în reprimarea traficului de droguri. Acesta a efectuat recent un turneu în Africa Occidentală unde a întâlnit câţiva şefi de stat, scrie publicaţia săptămânală L’Express.

‘M-am întreţinut în mod deosebit cu preşedintele senegalez Abdoulaye Wade înainte de lansarea, la 15 februarie, a ‘Iniţiativei Dakar’ vizând consolidarea cooperării la nivelul poliţiei între şapte state din regiune (Gambia, Guineea-Bissau, Guineea, Capul-Verde, Mali, Mauritania şi Senegal).
Apoi am fost la Freetown, unde se manifestă un efort similar în ceea ce priveşte coordonarea luptei împotriva traficului de droguri şi a crimei organizate între patru state (Côte ďIvoire, Guineea-Bissau, Liberia şi Sierra Leone)’, afirmă Antonio Maria Costa într-un interviu acordat publicaţiei franceze.

Turneul oficialului s-a continuat în Mali şi Burkina Faso, unde ONUDC doreşte să deschidă două noi birouri, în afară de cel din Dakar. Peste tot, mesajul acestuia a vizat necesitatea colaborării pe plan regional şi internaţional. Cantitatea de cocaină confiscată este mai mică din 2008, dar acest lucru nu înseamnă că situaţia este mai puţin îngrijorătoare, potrivit acestuia.

Costa precizează că 60% din confiscările înregistrate în 2006 vizau cocaina originară din America Latină, care tranzita prin Africa de Vest. Aceste confiscări reprezentau un sfert din cocaina consumată în Europa. Apoi, au scăzut la 10%, şi mai târziu la 5%. Progresele înregistrate în ultimii trei ani ar putea fi un fapt îmbucurător, dar explicaţia cea mai plauzibilă este că reţelele de traficanţi de droguri se reorganizează.

Ceea ce îi interesează este reducerea riscurilor pentru a mări câştigurile. Ori, majoritatea statelor africane prin care se transferă drogurile spre Europa sunt slab dezvoltate sau în criză. ‘Avem dovezi că două fluxuri de droguri ilicite – heroina în estul Africii şi cocaina în vest – se întâlnesc acum în Sahara folosind noi itinerarii prin Ciad, Niger şi Mali.

Acest trafic nu îmbogăţeşte decât reţelele de crimă organizată’, precizează oficialul ONU, referindu-se la faptul că el a susţinut în faţa Consiliului de Securitate că banii proveniţi din traficul de droguri sunt folosiţi la finanţarea terorismului din Sahel.
‘În zona Sahel, teroriştii şi forţele antiguvernamentale îşi finanţează operaţiunile cu bani proveniţi din traficul de droguri, cu care cumpără echipamente şi îşi plătesc trupele. În plus, acest trafic are o nouă dimensiune.

Acum, nu se mai confiscă kilograme şi tone de cocaină! Iar transportul de droguri nu se mai face cu caravane, ci cu mijloace mai rapide, mai perfecţionate, dovada fiind rămăşiţele unui Boeing 727 descoperite la 2 noiembrie, în regiunea Gao, în Mali, o zonă afectată de revolte şi terorism. La bordul aparatului se pare că au fost cam 10 tone de cocaină, iar după descărcare, avionul a fost ars’, afirmă Antonio Maria Costa.

Referindu-se la faptul că Guineea este singura ţară din Africa de Vest unde se produc droguri sintetice şi ‘precursori’, produse chimice care pot fi folosite pentru fabricarea de produse ilicite, oficialul ONU precizează că, în prezent, nu există alte dovezi decât cele două laboratoare descoperite vara trecută la Conakry. Această descoperire este de rău augur, deoarece arată că Africa de Vest nu este numai o regiune de tranzit, ci şi un loc de producţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata