Tragedia aviatică de lângă Smolensk: Una din cutiile negre a înregistrat rugăciunea pilotului, înainte de prăbuşire

Un scandal a izbucnit la Varşovia după anunţul făcut luni, 19 aprilie, potrivit căruia anchetatorii ruşi şi polonezi au finalizat descifrarea ‘cutiilor negre’ ale avionului Tu-154, prăbuşit la 10 aprilie lângă Smolensk cu toţi cei 96 de ocupanţi la bord, între care preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa Maria, precum şi alţi 86 de oficiali de rang înalt, plus opt membri ai echipajului, relatează în ediţia sa de marţi, 20 aprilie,  cotidianul rusesc Moskovski Komsomoleţ.

Referindu-se la anchetă, unele mass-media ruse şi poloneze au scris că într-una din înregistrări se aud ‘ţipete de teroare care provin din compartimentul pentru pasageri’, potrivit cotidianului citat.

Autorităţile de la Varşovia au negat informaţiile despre ţipetele înregistrate pe bandă. În acelaşi timp, procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a scăpat vorba că aparatele au înregistrat rugăciunea pilotului (Arkadiusz Protasiuk) înainte de coliziunea cu solul. Partea poloneză a promis deja să facă publice integral înregistrările, cu excepţia ‘momentelor intime’.

Aşa cum susţin jurnaliştii polonezi, ‘cutiile negre’ au înregistrat nu doar discuţiile din cabina pilotului, dar şi sunetele care veneau din compartimentul pentru pasageri. În spatele cabinei echipajului se afla compartimentul însoţitorilor de bord, urmat de trei cabine VIP. În primul salon VIP se afla preşedintele Lech Kaczynski, şi soţia sa Maria, în celelalte două – Ryszard Kaczorowski, în vârstă de 90 de ani, utimul preşedinte al Poloniei din exil, precum şi deputaţi, şefi militari, preşedintele Băncii Naţionale, miniştri.

‘În ultimele 20 de secunde ale înregistrării pot fi auzite nu doar discuţiile din cabina piloţilor, dar şi murmurul în creştere din compartimentul pentru pasageri. În final, se aude un ţipăt imposibil de groază şi durere’ – a dezvăluit luni (sub rezerva anonimatului) pentru o publicaţie poloneză o sursă apropiată anchetei.

În aceeaşi zi, aceste afirmaţii au fost dezminţite. ‘Cutiile negre’ au înregistrat sunetele de fundal din cabina piloţilor în care nu aveau cum să ajungă sunetele din compartimentul pentru pasageri, a explicat locotenent-colonelul Zbigniew Zepa, care investighează cazul.

Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a declarat că nu vede niciun obstacol în calea publicării conţinutului ‘cutiilor negre’, cu excepţia ‘momentelor intime, cum ar fi rugăciunea pilotului înaintea coliziunii cu solul’.

Potrivit procurorului general, ‘ancheta a luat în calcul patru versiuni ale catastrofei aeriene – un act terorist, o defecţiune tehnică, eroare de pilotaj şi o combinaţie dintre utimele două’. ‘Niciuna dintre ele nu este deocamdată exclusă’, a adăugat procurorul general al Poloniei.

În plus, a adăugat el, nu este clar deocamdată în ce moment pilotul a decis să meargă la aterizare. Andrzej Seremet a mai spus că nu dispune de nicio informaţie care să susţină ipoteza că unul din înalţii pasageri ar fi influenţat decizia pilotului cu privire la aterizare.

Anchetatorii polonezi angrenaţi în descifrarea aparatelor de înregistrat de la bordul Tu-154, prăbuşit la 10 aprilie lângă Smolensk, urmează să se întoarcă miercuri la Varşovia de la Moscova. Joi, procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, urmează să prezinte un raport privind rezultatele muncii lor din Rusia, transmite Interfax, cu referire la postul de televiziune polonez TVN24.

‘Angajaţii procuraturii poloneze vor reveni miercuri în Polonia, în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru’ – a declarat presei de la Varşovia Andrzej Seremet, adăugând că ‘toate procedurile la locul accidentului au fost finalizate’.

‘Ne-am propus să ne întâlnim joi cu presa. Polonia doreşte să afle conţinutul cutiilor negre’ – a afirmat procurorul, subliniind: ‘Nu vom clasifica nimic pentru a nu da motiv pentru o suspiciune sau alta’.
În acest context, procurorul general al Poloniei le-a cerut polonezilor să aibă încă puţină
răbdare.

Autorităţile de la Varşovia nu vor difuza înregistrarea audio a discuţiilor de la bordul Tu-154, relatează agenţia de presă Baltinfo. Toate datele obţinute în urma descifrării ‘cutiilor negre’ vor fi prezentate sub formă de transcript.

În ajun, anchetatorii au descoperit la locul accidentului de lângă Smolensk şi recorderul suplimentar care se păstrează rar într-un accident de avion, acesta putând să ofere noi informaţii în legătură cu ceea ce s-a petrecut la bord înaintea prăbuşirii. Acest recorder este de fabricaţie poloneză şi, conform înţelegerii dintre părţile rusă şi poloneză, el va fi decriptat în Polonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata