Trebuie să continuăm să luptăm cu Rusia atât cu bănci, cât și cu tancuri

337

 

Pe măsură ce invazia criminală a lui Vladimir Putin intră în al doilea an, este timpul să facem un bilanț a ceea ce putem face acum pentru a ajuta Ucraina să câștige. Guvernul britanic și aliații NATO au parcurs un drum lung de la primele zile ale războiului, când au repetat la nesfârșit: „Fără arme ofensive pentru Ucraina”. Cu siguranță, mai trebuie făcut în ceea ce privește cantitatea, dar acum am furnizat majoritatea categoriilor de arme solicitate de Ucraina. O dezbatere în direct are loc cu privire la posibilitatea de a furniza avioane de luptă.

Cu toate acestea, trebuie să luptăm cu Rusia atât cu bănci, cât și cu tancuri. În acest domeniu, mai avem mult de lucru. Aliații occidentali au înghețat peste 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale rusești în prima săptămână de război. Acești bani se află în prezent în Banca Angliei, Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și altele.

De atunci, invazia rusă a cauzat daune de cel puțin 1 trilion de dolari Ucrainei și, posibil, mult mai mult. Am trimis bani pentru a-i ajuta pe ucraineni să lupte cu invazia, dar nu suficienți pentru a-i ajuta să câștige. Între timp, plângerile cresc (în special în rândul republicanilor din SUA) că războiul costă prea mult pe măsură ce conflictul se prelungește. Oamenii se întreabă de ce ar trebui să plătim pentru un război într-o țară îndepărtată când avem o criză a costului vieții și greve pentru salarii mai mari cu care să ne confruntăm acasă. Aceste sentimente vor deveni mai puternice, așa că trebuie să venim cu o soluție despre cum să plătim pentru acest război.

Și atunci revenim la 300 de miliarde de dolari în plus din rezervele băncii centrale. Acești bani nu ar trebui doar înghețați. Ar trebui confiscat pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei. Acest lucru pare cu totul logic din punct de vedere moral. Are sens financiar. Ar fi un răspuns ușor celor care se plâng de costurile acestui război. Și are sens politic pentru fiecare lider aliat care se luptă cu consecințele pe termen lung ale conflictului.

Deci de ce nu se întâmplă asta? Unii sunt îngrijorați de faptul că confiscarea acestor bani ar duce la o dedolarizare suplimentară a economiei globale, deoarece alte țări răspund de teama că vor fi luate măsuri similare împotriva lor. Acesta ar fi un risc dacă numai SUA ar ataca rezervele băncii centrale. Dar dacă ar fi implicată fiecare țară cu o monedă de rezervă, atunci investitorii nu ar avea nicio alternativă.

Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Regatul Unit, Departamentul de Stat al SUA și alte ministere de externe din țările aliate stau, de asemenea, în cale. Argumentul lor este că rezervele Băncii Centrale Ruse sunt protejate de un concept legal cunoscut sub numele de imunitate suverană. Dar Putin continuă să impună definițiile noastre despre ceea ce constituie o crimă internațională, invadând un vecin pașnic și redesenând harta Europei. Pare complet logic că trebuie să actualizăm legea ca răspuns.

Propunerea este ca țările aliate care au înghețat rezervele băncilor centrale să-și revizuiască toate legile privind imunitatea suverană la unison. Desigur, imunitatea suverană ar trebui să se aplice în orice scenariu, cu excepția cazului specific în care o țară comite un act de agresiune împotriva țării vecine. Mișcarea de a judeca Rusia pentru un act de agresiune (definită de Carta de la Roma a Curții Penale Internaționale ca „folosirea forței armate de către un stat împotriva suveranității, integrității teritoriale sau independenței politice a altui stat sau în orice alt mod inconsecvent cu Carta Națiunilor Unite”) prinde avânt. Numai prin revizuirea legilor noastre, astfel încât imunitatea suverană să nu se aplice în aceste circumstanțe specifice, acele bunuri pot fi sechestrate.

Cred că Regatul Unit, SUA, Canada, Japonia, UE și Australia trebuie să se unească în jurul acestei propuneri simple și viabile. Asta ar merge mult până cel puțin să începem să reparăm daunele financiare pe care Rusia le-a provocat cu această invazie teribilă a Ucrainei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online