Trofeul NexT 2014 a fost câştigat de filmul „Leagănul meşterului de sicrie”

Filmul „Leagănul meşterului de sicrie” (The Swing of the Coffin Maker), o coproducţie Azerbaidjan-Germania în regia lui Elmar Imanov, a primit Trofeul NexT 2014 luni seară, la Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film NexT desfăşurată la Cinema Studio.

Premiul a fost acordat, potrivit motivaţiei juriului „unei poveşti pline de detalii locale, care transmite un mesaj universal, un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate”.

Marele premiu al festivalului constă în 2.000 de euro oferiţi de ArCuB şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2.000 de euro din partea CineLab România. Pelicula câştigat şi Premiul publicului pentru film străin, în valoare de 500 de euro.

Premiile au fost înmânate regizorului Elmar Imanov şi producătorului Eva Blondiau. Cei doi le-au mulţumit pentru distincţii atât organizatorilor festivalului, cât şi prietenilor.

„Suntem bucuroşi că filmul a câştigat două premii oferite de două jurii diferite”, a spus producătorul Eva Blondiau la primirea Trofeului NexT.

„The Swing of the Coffin Maker” este povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a revenit filmului „Tin & Tina” în regia lui Rubin Stein. Premiul a fost acordat pentru „un control foarte convingător asupra mediului, folosirea îndrăzneaţă a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”, potrivit motivaţiei juriului.

Filmul „The Sound of Stars Dazes Me” în regia lui Eduardo Williams a câştigat Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, „pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”. Filmul a câştigat de asemenea şi premiul de 1.000 de euro acordat de Centrul Cultural de Proiect al Municipiului Bucureşti — ArCuB.

O Menţiune specială a fost oferită filmului „Undress Me”, de Victor Lindgren (Suedia), „pentru tratarea realistă şi plină de sensibilitate a unui subiect dificil”.

Regizorul din Republica Moldova Igor Cobileanski a câştigat cu filmul „Colecţia de arome” premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc în valoare de 1.000 de euro.

Tot o Menţiune specială, pentru un film din Competiţia naţională, a fost acordat lui Adrian Sitaru, pentru filmul „Excursie”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata