Trufele, victime ale încălzirii climatice

Victime ale încălzirii climatice și ale regimului pluvometric sărac din acest an, trufele negre sunt rare și, fiind extrem de căutate de sărbători, și mai scumpe.

În piața anuală din Rognes (20 de kilometri de Aix-en-Provence), un kilogram de trufe se vinde și cu 1.300 de euro cu câteva zile înainte de Crăciun, relatează luni 7sur7.be.

În pofida prețului ridicat, celebrele „tuber melanosporum” (numite și „diamante negre”) s-au epuizat în scurt timp.

„În acest an vara a fost secetoasă și multe trufe au murit”, spune un truficultor care caută ciupercile în aer liber, unde producția depinde exclusiv de precipitații, fără niciun fel de irigații. La începutul iernii, adaugă el, „trufele se găsesc în cantități destul de mici și mult mai devreme decât în alți ani”.

Ca și alți truficultori, el vinde cu 110 euro 100 de grame de trufe mai mici și cu 130 pe cele mai frumoase. „Toate au însă același parfum și același gust”, asigură el.

Un alt truficultor prezintă cu mândrie o trufă de 466 de grame.

„Recordul meu este o trufă de 1,5 kilograme. Însă în acest an recolta este mai slabă. Trufele sunt victimele ale încălzirii climatice”.

Acolo unde nu este umezeală primăvara și la jumătatea lunii august, cele două perioade cruciale pentru maturizarea celebrelor ciuperci, „nu există nimic, ne-am dat seama de acest lucru în 2003”, anul unei severe canicule în Franța. Bărbatul a recurs la irigații, picătură cu picătură, dar chiar și așa „recolta a scăzut cu 50%”, arată el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata