Turcia predă 18 militari sirieni

Turcia a predat 18 bărbați care ar fi militari guvernamentali sirieni care au fost captiraţi în nord-estul Siriei, lângă granița sa, la începutul acestei săptămâni, a informat Ministerul turc al Apărării, potrivit Reuters.

Ministerul nu a anunţat cui au fost predaţi cei 18 militari sirieni, ci a spus că a rezultat „ca urmare a coordonării cu autoritățile Federației Ruse”.

Mișcarea vine înaintea începerii patrulării militare comune turco-ruse de vineri din nord-estul Siriei, lângă graniță.

Cei 18 bărbați au fost capturaţi în timpul operațiunilor din sud-estul orașului sirian al Ras al Ain pe 29 octombrie, a declarat ministrul apărării pe Twitter.

Ras al Ain se află în regiunea vizată de Turcia în ofensiva pe care a lansat-o pe 9 octombrie, împreună cu rebelii sirieni, cu scopul de a forța miliția kurdă YPG să se îndepărteze de graniță.

Ankara și Moscova au convenit săptămâna trecută să înlăture luptătorii YPG la o distanţă de 30 km sud de granița din interiorul Siriei. Rusia a transmis Turciei că YPG a părăsit zona în termenul de 150 de ore.

Miercuri, președintele Tayyip Erdogan a declarat că Turcia are informații că YPG, pe care Ankara o vede ca pe o grupare teroristă din cauza legăturilor sale cu militanții kurzi care se luptă pentru o insurgență în sud-estul Turciei, nu și-a încheiat retragerea.

El a spus că patrulele comune ale Turciei cu Rusia vor început vineri la o distanţă de 7 km în Siria. Inițial patrulele erau planificate să fie la o diatanţă de 10 km.

Ankara a lansat o ofensivă împotriva fostului aliat al SUA, YPG, după retragerea bruscă a 1.000 de militari americani din nordul Siriei, la începutul lunii octombrie, de către președintele Donald Trump.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata