Uciderea coloniștilor israelieni provoacă violențe în Cisiordania

83

Coloniștii israelieni au incendiat mașini și clădiri în Cisiordania ocupată duminică seara, după ce un bărbat înarmat palestinian a ucis doi coloniști pe teritoriu mai devreme în cursul zilei.

Oficialii palestinieni au declarat că un bărbat a murit din cauza rănilor împușcate și peste 100 au fost răniți în timpul violențelor coloniștilor, în timp ce imaginile de pe rețelele de socializare au arătat clădiri din orașul Hawara, unde cei doi coloniști au fost uciși duminică după-amiază, cuprinse de flăcări.

Uciderile și represaliile au avut loc în momentul în care oficialii israelieni și palestinieni s-au întâlnit în Iordania, într-un efort preplanificat, susținut de SUA, de a dezamorsa o creștere mai largă a violenței, care a alimentat temeri că conflictul israeliano-palestinian de lungă durată este la un pas de un grav. escaladare.

Mahmoud Abbas, președintele Palestinei, a condamnat atacurile coloniștilor și a spus că a considerat guvernul israelian „pe deplin responsabil”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit la putere în decembrie în fruntea unei coaliții considerată cea mai de dreapta din istoria israeliană, a declarat că armata îl urmărește pe ucigașul celor doi coloniști și a făcut apel la calm.

„Îmi cer, chiar și atunci când sângele fierbe, să nu ia legea în mâinile cuiva”, a spus el într-o declarație duminică seara. „Cer ca (militarilor) și forțelor de securitate să li se permită să-și desfășoare activitatea.”

Cu toate acestea, liderul opoziției Yair Lapid a acuzat guvernul lui Netanyahu de grupări de dreapta, ultrareligioase și de extremă dreaptă, care a predat posturi cheie de securitate coloniștilor ultranaționaliști, inclusiv Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir, de a fi un „pericol pentru securitatea israeliană”.

Violența de duminică limitează patru săptămâni de escaladare a vărsării de sânge, în care forțele israeliene au ucis 21 de palestinieni în cele două raiduri cele mai mortale din Cisiordania din 2005, iar un bărbat înarmat palestinian a ucis șapte israelieni într-o colonie din Ierusalimul de Est, în cea mai gravă împușcătură din oraș din 2008. .

De la începutul anului, forțele israeliene au ucis peste 60 de palestinieni, iar palestinienii au ucis 12 israelieni și un ucrainean. Potrivit ONU, 2022 a fost cel mai mortal an pentru palestinieni din Cisiordania – care constituie cea mai mare parte a teritoriilor palestiniene, dar a fost ocupată de Israel timp de 56 de ani – din 2005.

Discuțiile de duminică dintre oficialii israelieni și palestinieni din orașul-port Aqaba din Iordania, la care au participat și oficiali iordanieni, egipteni și americani, au făcut parte dintr-un efort mai amplu de detensionare a situației înaintea festivalurilor religioase musulmane și evreiești din următoarele. săptămâni.

O declarație emisă după întâlnire a spus că oficialii israelieni și palestinieni vor urma „măsuri de consolidare a încrederii” și că Israelul va opri discuțiile despre orice noi unități de așezări din Cisiordania timp de patru luni. Majoritatea comunității internaționale consideră așezările ilegale.

Cu toate acestea, într-un semn al fragilității acordului, Smotrich, un susținător al anexării israeliene a Cisiordaniei, căruia Netanyahu i-a acordat puteri largi asupra vieții pe teritoriu, a spus că nu va accepta nicio înghețare a activității de colonizare.

„Nu am idee despre ce au vorbit sau despre ce nu au vorbit în Iordania”, a scris el pe Twitter. „Dar un lucru știu: nu va fi o înghețare a construcției și dezvoltării în așezări, nici măcar pentru o zi. (Acesta este sub autoritatea mea).”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online