Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari

36

Guvernul interimar de la Kiev a anunţat luni, 24 februarie, că Ucraina are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în timp ce, în paralel, a emis un mandat de arestare pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici pentru rolul său în violenţele de săptămâna trecută, transmite Bloomberg.

‘Situaţia generală în sfera financiară este dificilă dar controlabilă’, a declarat ministrul interimar de Finanţe, Iuri Kolobov, adăugând că Banca centrală şi Ministerul de Finanţe lucrează nonstop pentru a consolida sistemul financiar. De asemenea, Kolobov a propus organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor cu Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări, precizând că pachetul de asistenţă în valoare de 35 de miliarde de dolari reprezintă necesarul de finanţare al Ucrainei pentru acest an şi anul viitor.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE), Elmar Brok, a declarat luni că UE este dispusă să ofere noului Guvern ucrainean aproximativ 20 de miliarde de euro pentru aplicarea reformelor. Acesta a subliniat că, deşi este nevoie de înfiinţarea unui nou guvern înainte ca Ucraina să poată primi ajutor, primele plăţi ar putea fi făcute chiar săptămâna viitoare.

Activele ucrainene au profitat de aceste declaraţii privind acordarea de ajutor financiar, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în 2023 scăzând cu 84 puncte de bază, sau 0,84 puncte procentuale, până la 9,36%, cel mai redus nivel înregistrat după data de 28 ianuarie. De asemenea, indicele bursier UX Index a înregistrat o creştere de 9%, cel mai mare avans înregistrat după 2012.

Fondul Monetar Internaţional este gata să ajute Ucraina ‘nu numai din punct de vedere umanitar dar şi din punct de vedere economic‘, a declarat duminică la Sydney directorul general al FMI, Christine Lagarde. Ucraina are un acord stand-by în valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, însă acesta a fost îngheţat în 2012 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert a declarat că Ucraina are nevoie de un program multinaţional de asistenţă financiară, care să includă şi FMI. La rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că SUA este gata să ajute Ucraina să revină pe calea democraţie, stabilităţii şi creşterii, în timp ce ministrul britanic de finanţe George Osborne a declarat că Marea Britanie este pregătită să oferă sprijin financiar Ucrainei prin intermediul sistemelor stabilite de FMI şi Uniunea Europeană.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashtone, este aşteptată luni la Kiev, unde urmează să discute cu privire la măsurile destinate redresării economiei ucrainene, aflată în dificultate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online