Ucraina: Canada impune noi sancţiuni Rusiei

36

Canada a anunțat vineri, 19 decembrie, noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a sprijinului acordat rebelilor din estul Ucrainei, interzicând accesul pe teritoriul său pentru 20 de responsabili politic ruși și separatiști ucraineni, vizând în același timp sectorul petrolier și al gazelor naturale, potrivit AFP.

Interdicția de a călători în Canada se referă în special la membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, precum și la miniștrii “așa-zisei Republici Populare Donețk”, situată în estul Ucrainei, a precizat premierul canadian, Stephen Harper.

“Canada nu va accepta ocuparea ilegală a Crimeii și activitatea militară persistentă și provocatoare desfășurată în estul Ucrainei, a explicat prim-ministrul, evocând posibilitatea impunerii altor sancțiuni, “dacă va fi cazul”.

Ottawa impune astfel restricții pentru exportul către Rusia al tehnologiilor legate de exploatarea și extracția petrolului în Arctica și la adâncime, precum și a petrolului de șist, în coordonare cu “măsuri similare adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite”.

Economia Rusiei se bazează pe vitalitatea sectorul său petrolier și al gazelor naturale.

Noile restricții interzic “exportul, vânzarea, furnizarea sau livrarea unei liste de bunuri specificate către Rusia sau către orice persoană din Rusia” având legături cu sectorul petrolier.

Conform acestor sancțiuni, va fi de asemenea interzisă furnizarea Rusiei sau oricărei persoane din Rusia “de servicii financiare, tehnice sau de alt fel de bunuri vizate de interdicție”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online