Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa vor o reuniune a grupului de contact până la 5 iulie

Miniștrii de externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței au făcut miercuri apel, la sfârșitul unei întrevederi la Berlin, la o reuniune a grupului de contact până la 5 iulie în încercarea de a calma situația din Ucraina, relatează AFP.

Șefii diplomațiilor ucraineană, Pavlo Klimkin, rusă, Serghei Lavrov, germană, Frank-Walter Steinmeier, și franceză, Laurent Fabius, au precizat într-un comunicat „că cer o reuniune până la 5 iulie a grupului de contact, cu obiectivul de a ajunge la un acord reciproc și necondiționat privind o încetare a focului durabilă” în estul Ucrainei.

Acest grup de contact este constituit din Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Armistițiul trebuie să fie supervizat de misiunea specială a OSCE în Ucraina, în conformitate cu mandatul său”, au menționat cei patru miniștri în comunicatul lor.

„Miniștrii sunt de acord să ia toate măsurile necesare și să se folosească de influența lor asupra tuturor părților implicate pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, au mai declarat ei, subliniind „importanța eliberării rapide a tuturor ostaticilor”.

Cei patru miniștri au convenit de asemenea că posturile de frontieră ruso-ucrainene trebuie să revină sub controlul Kievului.

Ei au salutat faptul că Rusia se declară dispusă să permită gărzilor de frontieră ucrainene să intre pe teritoriul rus pentru a ajunge la posturile Gukovo și Donețk, în caz de încetare a focului.

„Cred că este un prim pas și un pas important în direcția unei încetări a focului bilaterale”, a comentat Steinmeier, în timpul unei conferințe de presă comune după reuniune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata