Ucraina: UE loveşte economia rusă, dar se îndoieşte de faptul că Putin va ceda

Sancțiunile economice decise de UE și SUA vor costa scump Rusia, dar există îndoiala în ceea ce privește capacitatea de a-l constrânge pe președintele Vladimir Putin să pună capăt haosului provocat în Ucraina după anexarea Crimeii la Rusia, relatează AFP.

‘Eficacitatea sancțiunilor este o dezbatere recurentă și nu și-a găsit răspunsul’, a admis Ian Lesser de la German Marshall Fund, un grup de reflecție specializat în relații internaționale cu sediul la Bruxelles.

Sancțiunile impuse Cubei de SUA au făcut viața foarte dificilă pentru locuitorii din insulă, dar nu au provocat căderea lui Fidel Castro și a regimului său. Același lucru s-a întâmplat în Zimbabwe, unde președintele Robert Mugabe continuă să sfideze Occidentul.

În schimb, sancțiunile au constrâns puterea în Iran, a cărui economie depinde de petrol, să accepte negocierile cu marile puteri privind controversatul program nuclear.

Obiectivul sancțiunilor economice impuse Rusiei a fost clar afișat de europeni: constrângerea președintelui Vladimir Putin să renunțe la ‘anexarea ilegală’ a Crimeii și să înceteze să susțină militar mișcările separatiste proruse în estul Ucrainei.

‘Uniunea Europeană este pregătită să revină asupra deciziilor sale, dacă Rusia se angajează să contribuie activ și fără gânduri ascunse la găsirea unei soluții pentru a rezolva criza din Ucraina’, a asigurat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Sancțiunile economice au intrat în vigoare vineri. Ele reduc accesul Rusiei la piețele de capitaluri europene, impun un embargo la cumpărările și vânzările de arme, de material militar și de bunuri cu dublă utilitate militară și civilă. Sancțiunile limitează de asemenea vânzarea către Rusia de tehnologii sensibile și de echipamente în sectorul energiei, în special pentru forajele petroliere în apele adânci și în Oceanul Arctic.

‘Retragerea din Ucraina este singurul lucru de făcut, dar calculele politice ale președintelui Putin pot fi diferite’, a avertizat economistul Adam Slater de la cabinetul de consultanță Oxford Economics.

Konstanty Gerber, cercetător și colaborator la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), este de asemenea sceptic cu privire la impactul sancțiunilor europene. ‘Putin va căuta să vadă în ce privință UE este serioasă’, a subliniat el. ‘Primele sancțiuni vor face rău, dar nu vor fi un dezastru pentru Rusia’, a asigurat expertul.

‘Cu cât vor fi mai multe sancțiuni, cu atât mai puțin va avea Putin de pierdut’, a apreciat un responsabil european foarte apropiat dosarului. ‘Cu aceste sancțiuni, se va ajunge în fața unei confruntări cu escaladare economică și militară. După cinci ani de criză, unii dintre membrii noștri nu mai sunt într-o formă olimpică’, a avertizat el.

Sancțiunile vor avea de fapt un cost pentru economiile statelor membre ale UE. Acest aspect a fost luat în considerare de liderii europeni în timpul negocierilor, căutând să limiteze consecințele asupra economiilor din UE. ‘Avansăm pe teritoriu necunoscut, plin de riscuri’, a mărturisit unul dintre experți care a lucrat la elaborarea acestor sancțiuni.

‘Putin va încerca să-i divizeze pe europeni și acțiunea sa va fi un test pentru unitatea UE’, a declarat de asemenea un participant la negocieri. UE și-a întărit poziția pentru a-și manifesta indignarea după moartea celor 298 de pasageri și membri ai echipajului unui avion al companiei Malaysia Airlines, doborât la 17 iulie de o rachetă în timp ce survola teritorii controlate de separatiști proruși în estul Ucrainei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata