Ucraina: Un jurnalist, printre persoanele decedate în confruntările de la Kiev

Confruntările care au reizbucnit marţi, 18 februarie, cu o intensitate fără precedent la Kiev şi în regiuni au făcut victime şi printre reprezentanţii mass-media. Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii, corespondent al ziarului Vesti, a murit miercuri dimineaţă în urma rănilor prin împuşcare, a informat 5kanal, un post de televiziune apropiat opoziţiei ucrainene, transmite RIA Novosti.

 ‘Astăzi, dis-de-dimineaţă, la spitalul de urgenţă din Kiev s-a stins din viaţă corespondentul nostru Viaceslav Veremii. Marţi seara, indivizi mascaţi au deschis focul asupra sa. Medicii s-au luptat mai multe ore pentru viaţa sa. Din păcate, Slava a murit pe masa de operaţie’, se menţionează într-un comunicat pe site-ul redacţiei.

Marţi, în cartierul guvernamental al Kievului – centrul capitalei ucrainene – au avut loc confruntări violente între protestatari şi scutieri. Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa, dar numărul exact al victimelor rămâne necunoscut, conform Interfax-Ukraina. Numărul răniţilor variază de la câteva sute la o mie de persoane.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, 8-9 poliţişti şi-au pierdut viaţa în confruntările de stradă. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a confirmat doar 11 decese din rândul manifestanţilor; alţi 114 protestatari au fost spitalizaţi din cauza rănilor. Unele cadavre au fost descoperite, între altele, la mănăstirea Sf. Mihail, unde a fost amenajat un spital de campanie al opoziţiei.

Într-un discurs către cetăţeni, difuzat pe internet, preşedintele Viktor Ianukovici a cerut opoziţiei să se disocieze de forţele radicale, ameninţând cu urmărirea penală a liderilor opoziţiei, ‘care au depăşit limitele’ în tentativele violente de ‘preluare a puterii’.

Ianukovici a declarat că liderii opoziţiei au ‘depăşit limitele’ atunci când au făcut apel ca oamenii să pună mâna pe arme şi trebuie să compară în faţa instanţei, care le va stabili pedeapsa, sau trebuie să se disocieze de radicali.

‘Au depăşit limitele atunci când au chemat poporul la arme, iar aceasta este o încălcare flagrantă a legii. Cei care au încălcat legea trebuie să compară în faţa instanţei, care le va stabili pedeapsa. Nu este un capriciu al meu, este responsabilitatea mea în calitate de garant al Constituţiei pentru a asigura pacea în ţară, liniştea cetăţenilor şi echitatea justiţiei’, se spune în declaraţia preşedintelui ucrainean.

Miercuri dimineaţă, ciocnirile dintre protestatari şi poliţiştii antirevoltă s-au reluat în centrul Kievului, unde au sosit noi autobuze cu protestatari din regiuni din vestul ţării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata