UE a arătat că Rusia are nevoie nu doar de modernizarea economiei, ci şi a sistemului juridic

Rusia şi Uniunea Europeană nu au reuşit, la Summitul de la Rostov-pe-Don, să-şi armonizeze poziţiile pentru anularea vizelor, în schimb au convenit să se ocupe de modernizarea Rusiei, nu doar de partea economică, ci, la insistenţele UE, şi a sistemului juridic, scriu ziarele moscovite.

Tema modernizării a fost dezbătută pe larg la summit, particianţii adoptând o declaraţie comună, scrie Vedomosti. Părţile nu s-au limitat să precizeze în document doar necesitatea de a stimula inovaţia, să promoveze reducerea emisiilor de carbon şi să apere proprietatea intelectuală.
Au apărut şi o serie de măsuri politice: asigurarea funcţionării eficiente a sistemului juridic din Rusia, eforturi în lupta contra corupţiei şi consolidarea dialogului cu societatea civilă. Potrivit membrilor delegaţiei ruse, la introducerea ultimului fragment au insistat europenii.

Rusia şi conducerea UE au viziuni diferite referitoare la cooperarea în acest domeniu: pentru Moscova înseamnă proiecte concrete, în special în sfera economică, în timp ce europenii nu concep modernizarea economică fără ameliorarea democraţiei în ţară, notează publicaţia. Preşedintele UE, Herman Van Rompuy a accentuat necesitatea de a îmbunătăţi situaţia jurnaliştilor din Rusia şi drepturile omului.

La sfârşitul reuniunii, s-a creat impresia că participanţii au rămas mulţumiţi unii de ceilalţi, în ciuda faptului că principala aşteptarea a acestui summit nu a fost îndreptăţită, şi anume nu s-a dat „foaia de parcurs” concretă pentru ridicarea regimului vizelor între Rusia şi statele Uniunii Europene, scrie Vremea Novostei.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a reiterat poziţia Moscovei, potrivit căreia „Rusia ar putea chiar mâine să anuleze vizele, existând şi o pregătire tehnică şi un set de acorduri referitoare la cei ce încalcă legile şi urmează să fie expulzaţi”.

De asemenea, liderul de la Kremlin este convins că, „din punctul de vedere al securităţii, anularea vizelor nu prezintă nicio ameninţare”. Medvedev a mai anunţat că le-a transmis partenerilor europeni proiectul documentului în care sunt expuse toate condiţiile pe baza cărora se poate ajunge la eliminarea regimului vizelor.
Întrebarea ce împiedică totuşi anularea regimului vizelor pentru Rusia nu a fost clarificată, scrie ziarul Kommersant, al cărui reporter a încercat, la conferinţa de presă ce a urmat summitului, să afle un răspuns.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Comisia Europeană este alarmată de lipsa paşapoartelor biometrice, necorespunzătoarea securizare a frontierei europene, la care se adaugă faptul că Moscova nu este pregătită să anuleze reglementările aspre referitoare la înregistrarea internă a străinilor (care trebuie să se prezinte al autoritatea pentru străini în termen de trei zile de la sosirea pe teritoriul Rusiei).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata