UE aprobă decizia PepsiCo de a achiziţiona 2 îmbuteliatori

Autoritatile de reglementare a concurentei din Uniunea Europeana au aprobat marti (27 octombrie 2009) planul Pepsico de a achizitiona integral doua companii care imbuteliaza produsele Pepsi, pentru 7,8 miliarde de dolari, creând astfel una din cele mai mari firme de alimente si bauturi racoritoare din lume, transmite AFP.

“Dupa examinarea operatiunii, Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu va stânjeni efectiv concurenta in Spatiul Economic European, se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene.
Conform acordului, PepsiCo va achizitiona actiunile obisnuite pe care inca nu le detine la cei mai mari imbuteliatori ai sai, The Pepsi Bottling Group (PBG) si PepsiAmericas. În prezent, PepsiCo detine 33% din The Pepsi Bottling Group (PBG) si 43% din PepsiAmericas.

Cele doua companii au respins oferta anterioara, in valoare de sase miliarde de dolari, considerând ca aceasta oferta reprezinta o subestimare a valorii lor.
PepsiCo Inc., care detine si Frito-Lay, considera ca aceasta masura va ajuta la reducerea costurilor, cu 300 de milioane de dolari pe an pâna in 2012, desi analistii considera ca aceasta estimare este mult prea optimista. De asemenea, aceasta afacere va permite companiei de bauturi sa administreze direct 80% din distributia de bauturi din America de Nord.

Actionarii celor doua companii de imbuteliere vor fi platiti in numerar sau vor putea prelua actiuni de la PepsiCo. În România, Pepsi este reprezentata de Pepsi Americas, care a intrat pe piata locala prin preluarea Quadrant-Amroq Beverages, fostul imbuteliator local al bauturilor PepsiCo, pe care l-a integrat in anul 2006. Compania este in prezent al doilea mare jucator de piata locala de soft drinks.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata