UE ar trebui să-şi regândească ajutorul oferit teritoriilor palestiniene

Şefa diplomaţiei europene, baroneasa Catherine Asthon, a făcut valuri prin decizia de a vizita în această săptămână Israelul şi teritoriile palestiniene, însă dacă prin această vizită nu s-a reechilibrat abordarea eşuată a UE faţă de Orientul Mijlociu, vizita poate fi considerată irosită, este de părere cotidianul britanic Financial Times (FT).

Discuţiile din ultima vreme s-au concentrat pe lipsa de influenţă a UE asupra Israelului. Anul trecut, Uniunea a îngheţat discuţiile privind un acord de asociere înnoit cu Israelul şi şi-a schimbat atitudinea în probleme cum ar fi statutul Ierusalimului într-o direcţie pro-palestiniană.
Pe de altă parte, refuzul Israelului de a opri construcţia de colonii a arătat că a aceste luări de poziţie din partea UE au avut un impact redus, iar declaraţia ministrului de externe spaniol, Miguel Angel Moratinos, potrivit căruia preşedinţia spaniolă a UE va îndrepta decisiv procesul de pace către un acord, pare acum depăşită.

Influenţa UE contează însă cu adevărat în susţinerea acordată consolidării instituţiilor palestiniene. UE este de o bună perioadă de timp cel mai important donator pentru teritoriile ocupate, pompând miliade de euro pentru construirea instituţiilor unui protostat palestinian. Din nefericire, modul în care sunt gestionaţi aceşti bani a accentuat lipsa de unitate palestiniană.

Din momentul în care Hamas a venit la putere în urmă cu patru ani, asistenţa europeană pentru teritoriile palestiniene a crescut considerabil. În mod paradoxal, finanţarea totală europeană s-a dublat aproape în primele 12 luni de când Hamas a preluat puterea. Or, în condiţiile în UE continuă să nu discute cu Hamas, acum restrâns la Fâşia Gaza, toate aceste fonduri sunt direcţionate prin intermediul instituţiilor aflate sub tutela Fatah, în Cisiordania.

În plus, acest ajutor din partea UE a ajuns să nu mai fie destinat unei reforme pe termen lung a guvernării, ci ajutorului de urgenţă, iar alocarea sa a devenit opacă.
Oferirea unor standarde privind o mai bună guvernare ar fi temperat polarizarea dintre Fatah şi Hamas, este de părere FT.
Hamas a câştigat puterea pe fondul nemulţumirii populare faţă de un Fatah corupt. Cu toate acestea, UE a suportat în continuare acelaşi nepotism şi control politic centralizat în teritoriile palestiniene.

Misiunea UE de susţinere a poliţiei din Cisiordania a conferit putere organismelor de securitate ale Fatah în disputa lor cu forţele aflate sub controlul Hamas. Chiar dacă, pe hârtie, misiunea are prevederi legate de respectarea drepturilor omului şi a ‘domniei legii’, în practică se consideră că ea ajută forţele Fatah în disputa lor pentru supremaţie cu Hamas.

În prezent, costul unei abordări partizane din partea UE este evident. UE a investit speranţe într-un lider – Mahmoud Abbas – care riscă să nu fie reales. UE a susţinut decizia lui Abbas de a amâna alegerile anul trecut. De asemenea, Bruxellesul a eşuat în a trasa o direcţie clară pentru un guvern palestinian de uniune naţională.
În privat, diplomaţii europeni recunosc că s-au afundat într-un impas după alegerile din teritoriile palestiniene din 2006, limitându-se să discute doar cu o parte a spectrului politic palestinian.

Începerea unei alte etape a ciclului electoral reprezintă o oportunitate pentru UE de a ieşi din acest punct mort. Un guvern de uniune naţională nu va constitui însă în sine o soluţie la problemele palestiniene. Ceea ce este necesar, susţine Financial Times, nu sunt o serie de înţelegeri de culise între liderii Hamas şi Fatah, ci politici deschise mai percutante.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata