UE comandă cu mai multă muniție pentru Ucraina dar și pentru ea însăși

49

Opțiunile pe care miniștrii apărării din UE le vor analiza astăzi pentru a crește aprovizionarea cu muniții, plus un mesaj din partea șefului biroului de la Roma despre impactul tot mai adânc al tragediei migranților de luna trecută în largul coastelor Italiei.

În război, amatorii vorbesc despre strategie, iar profesioniștii vorbesc despre logistică. La un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, amploarea acesteia din urmă se îndreaptă asupra UE.

 Războiul a scos la iveală neajunsurile de apărare ale Europei.

Sprijinirea Kievului a epuizat stocurile de arme, iar fabricile de arme de pe continent nu pot produce suficient pentru a satisface cererea actuală, cu atât mai puțin să umple stocurile.

Remedierea asta era în meniu aseară, când miniștrii apărării din UE au luat masa la Stockholm. Măsurile practice vor fi discutate astăzi într-o serie de întâlniri. Accentul este pus pe obuzele de artilerie: cum să ajungeți urgent mai multe în Ucraina și apoi să fabricați mai multe pentru nevoile viitoare ale Europei.

Prima este o întrebare simplă a numerarului. Estonia a propus un fond voluntar de 4 miliarde de euro pentru a cumpăra obuze de 1 milion. Josep Borrell, șeful UE de Externe și Securitate, le oferă miniștrilor 1 miliard de euro din fondul comun de arme al blocului. Cei care se tocmesc pentru mai mult vor realiza probabil că, cu cât se ceartă mai mult, cu atât Ucraina va aștepta mai mult.

Al doilea este mai complex. Capitalele UE sunt reticente în a oferi mai mult Ucrainei fără garanții că armele lor vor fi reaprovizionate.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, spune că există 15 companii în 11 țări UE care produc obuze de artilerie de 155 mm. Sarcina lui de astăzi este să îi convingă pe cei 27 de miniștri să convină asupra modului de extindere a acestora.

Breton a confirmat ieri că comisia consideră că banii bugetului UE pot fi folosiți, sugerând că un fond pentru finanțarea parțială a proiectelor comune de apărare ar putea fi reutilizat pentru a se ocupa „imediat și direct cu companiile (de apărare).

Există 15 companii în 11 țări UE care produc obuze de artilerie

În plus, Breton dorește ca Banca Europeană de Investiții, controlată de UE, să își modifice regulile și să introducă numerar în industria de apărare.

Ambele idei sunt controversate, cu rezistență atât în ​​capitalele naționale, cât și în interiorul comisiei. Tratatele de guvernare ale UE interzic utilizarea fondurilor pentru armament.

Dar cei care susțin ideea în cadrul comisiei spun că, în primul rând, ar finanța industria și nu armele în mod direct, iar în al doilea rând, ei bine, nevoile disperate necesită măsuri disperate. Nu este pierdut pentru planificatorii militari că, dacă Rusia duce un război de artilerie împotriva Ucrainei, probabil că ar folosi tactici similare într-un posibil război cu un stat UE.

„Vom face ceea ce credem că trebuie să facem”, a spus Breton ieri. „Probabil va fi o schimbare de joc.”

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online