UE este de acord să deschidă ușile turiștilor vaccinați

55

Țările Uniunii Europene au convenit să ușureze restricțiile de călătorie COVID-19 pentru vizitatorii din afara UE înaintea sezonului turistic de vară, o mișcare ce ar putea deschide ușa blocului tuturor britanicilor și americanilor vaccinați.

Ambasadorii din cele 27 de țări ale UE au aprobat o propunere a Comisiei Europene din 3 mai pentru a slăbi criteriile pentru a determina țările „sigure” și pentru a permite accesul turiștilor vaccinați complet, au declarat surse UE.

Se așteaptă să stabilească o nouă listă în această săptămână sau la începutul săptămânii viitoare. Pe baza datelor de la Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Marea Britanie și o serie de alte țări ar îndeplini noile criterii.

Statele Unite nu ar face acest lucru, deși americanii cu dovezi de vaccinare ar fi bineveniți.
Un diplomat al UE a spus că, cazurile variantei indiene din Marea Britanie ar trebui luate în considerare, deși țările individuale ale UE își stabilesc deja propriile politici. Portugalia a ridicat luni interdicția de a călători pentru turiștii britanici, restricție care a fost în vigoare pentru patru luni.

Conform restricțiilor actuale, persoanele din doar șapte țări, inclusiv Australia, Israel și Singapore, pot intra în UE în vacanță, indiferent dacă au fost vaccinate.
Țările individuale pot și vor putea în continuare să aleagă să solicite un test COVID-19 negativ sau o perioadă de carantină.

Principalul criteriu actual este că nu ar trebui să existe mai mult de 25 de cazuri noi de COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile. Tendința ar trebui să fie stabilă sau în scădere și ar trebui să existe un număr suficient de teste, care ar trebui să arate un procent minim de teste negative. Variantele de îngrijorare pot fi luate în considerare.
Comisia a propus creșterea ratei cazurilor la 100. Ambasadorii UE au optat, în schimb, pentru 75. Pentru ca persoanele inoculate să aibă acces, ar fi trebuit să fi primit un vaccin aprobat de UE, avându-se în vedere cele cu o listă de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății.

Aceste persoane ar fi trebuit să primească dozele finale cu cel puțin 14 zile înainte de călătorie. Conform planului, țările UE care renunță la cerințele de testare sau carantină pentru turiștii UE vaccinați sunt încurajate să facă același lucru pentru turiștii vacanți din afara UE.

De asemenea, copiii ar trebui să poată călători cu părinții vaccinați.

O frână de urgență ar putea fi utilizată temporar pentru a opri toate călătoriile, cu excepția celor esențiale, dintr-o anumită țară pentru a limita riscul apariției mai multor variante de coronavirus infecțios în UE. O astfel de frână a fost propusă pentru India.

Planul UE acoperă țări din spațiul Schengen fără frontiere, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, care nu sunt membre ale UE, dar nu și Irlanda, care nu este membru al UE, care nu este Schengen.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online