UE, pe punctul de a rupe relațiile cu Ucraina

Uniunea Europeană poate întrerupe relațiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forțele de ordine au tras în manifestanți cu arme de foc, a avertizat un vicepreședinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, citat de BBC Ukraina.

”Informațiile care vin din Ucraina sunt șocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliția a deschis focul împotriva manifestanților, relațiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relații cu Ucraina ca și înainte”, a afirmat Protasiewicz.

”Dialogul cu Ucraina se află în pericol și poate fi întrerupt astăzi. Sângele pe străzi schimbă totul”, a mai declarat vicepreședintele forului legislativ european.

Aceste avertismente la adresa Ucrainei — țară care se confruntă de mai bine de două luni cu o mișcare de contestare fără precedent după decizia Kievului de a renunța la apropierea de UE și de a relansa relațiile cu Rusia — intervin după confruntările violente izbucnite miercuri dimineața în capitala ucraineană între forțele de ordine și manifestanți, soldate cu cinci morți și 300 de răniți.

Evenimentele de la Kiev au provocat reacții dure din partea Uniunii Europene și a SUA, care au acuzat puterea din fosta republică sovietică de a fi provocat escaladarea violențelor prin adoptarea, săptămâna trecută, de către parlamentul țării a unor legi care înăspresc sancțiunile împotriva manifestanților.

În urmă cu o zi, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertiza că Bruxellesul ‘va studia posibile acțiuni și consecințe pentru relațiile Uniunii Europene cu această țară’, în timp ce Ambasada americană la Kiev a anunțat că SUA au revocat vizele pentru ‘mai mulți cetățeni ai Ucrainei’, ca urmare a recurgerii la forță împotriva manifestanților. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata