UE vrea ca Rusia să-şi clarifice poziţia cu privire la proiectul South Stream

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, care urmează să efectueze o vizită la Moscova în data de 14 ianuarie, a declarat luni că intenționează să obțină clarificări din partea autorităților ruse cu privire la proiectul South Stream, transmite Bloomberg.

La începutul lunii trecute, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu poate continua proiectul South Stream, din cauza opoziției din partea Uniunii Europene, urmând să construiască o nouă conductă spre Turcia, via Marea Neagră.

‘Una din întrebările mele către omologii ruși va fi cum văd ei situația actuală, care sunt planurile lor și cum vor să răspundă la această chestiune complexă privitoare la livrările de gaze naturale rusești spre Europa’, a declarat Maros Sefcovic la sfârșitul unei reuniuni cu premierul bulgar Boiko Borisov.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria și Slovenia. Anunțul Rusiei privind abandonarea proiectului South Stream a provocat îngrijorări în unele state UE din sud-estul Europei care se tem că regiunea va deveni dependentă de livrările de gaze prin Ucraina.

Uniunea Europeană, care depinde de gazul rusesc pentru 27% din consumul său, intenționează să întărească cooperarea între statele membre în ideea de a pune la punct o uniune energetică și a reduce dependența de importurile din Rusia. Comisia Europeană urmează să dea publicității în primul trimestru al acestui an un plan destinat accelerării interconexiunilor transfrontaliere între rețelele energetice și de gaze naturale, eliminarea barierelor de pe piață și diversificării sursele de energie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata