UE vrea să interzică comerţul internaţional cu ton roşu, specie ameninţată cu dispariţia

Comisia Europeană (CE) a propus luni guvernelor Uniunii Europene (UE) să susţină introducerea tonului roşu printre speciile ameninţate cu dispariţia şi, prin urmare, interzicerea în 2011 a comerţului internaţional cu acest tip de peşte, informează cotidianul La Libre Belgique.

Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, şi-a motivat astfel decizia: ‘Nu avem altă alegere decât să acţionăm acum şi să propunem interzicerea comerţului internaţional’ cu ton roşu. Maria Damanaki, comisarul european pentru pescuit şi afaceri maritime, adaugă:
‘Obiectivul nostru este să garantăm un viitor durabil pentru pescari. Pentru aceasta, stocurile de ton roşu trebuie să fie sănătoase şi este evident pentru toţi că pescuitul excesiv nu este cel mai bun mijloc de acţiune.

Un acord special aplicabil navelor care pescuiesc la scară mică constituie un element important al soluţiei pe care o propunem astăzi.’ Ideea unui moratoriu asupra pescuitului de ton roşu avea până acum puţini aliaţi în Mediterana, dar, în ultimele săptămâni, Franţa, Italia, Spania şi Grecia, potrivit comisarului european, s-au situat de partea protejării acestui tip de peşte.
Pentru a menaja flota de pescadoare, Comisia menţionează şi posibilitatea unor excepţii pentru pescuitul la scară mică şi intrarea în vigoare a interdicţiei pentru sezonul 2011 (de la jumătatea lui aprilie până la jumătatea lui iunie).

Eurodeputaţii, care s-au pronunţat la începutul lunii februarie pentru interzicerea pescuitului de ton roşu, au prevăzut o compensaţie financiară pentru pescarii şi armatorii care ar fi afectaţi de această măsură. Ministrul francez al pescuitului, Bruno Le Maire, ar dori ca excepţiile pentru pescuitul la scară mică să nu vizeze doar zona de suveranitate naţională (12 mile de la coastă) şi ca zonele economice exclusive – unde se desfăşoară cea mai mare parte a pescuitului – să fie extinse.

Dacă guvernele europene urmează recomandările Comisiei, Cei 27 vor prezenta un proiect comun la reuniunea Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice ameninţate cu dispariţia (Cites) de la Doha, pe 13-15 martie. La această reuniune, cei 175 de membri ai Cites urmează să convină asupra mai multor propuneri vizând elefanţii, tigrii, tonul şi să includă unele specii în Anexa 1 a Convenţiei, care prevede interzicerea comerţului internaţional cu speciile vizate.

Propunerea privitoare la tonul roşu a fost formulată de Monaco şi susţinută de Cites, care recomandă adoptarea ei. David Morgan, şeful unităţii ştiinţifice a Cites, îşi fundamentează recomandarea afirmând că stocurile de ton roşu din unele părţi ale Oceanului Atlantic şi ale Mării Mediteraneene, au scăzut cu 80%. Potrivit apărătorilor mediului, din 1957 până în 2007, stocurile de ton roşu au scăzut cu 75%, iar, în cursul ultimilor zece ani, cu peste 60%.
Însă carnea sa este foarte apreciată în Japonia. Shingo Ota, negociator al Agenţiei pentru Pescuit din Japonia, a anunţat deja că ţara sa va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca măsura de interzicere să nu fie adoptată în martie, precizează în final La Libre Belgique.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata