Un aisberg gigantic s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda

O imensă bucată de gheaţă, cu o suprafaţă de aproximativ 260 kilometri pătraţi şi grosimea de până la 50 de metri, s-a desprins din gheţarul Petermann din Groenlanda, potrivit BBC News.

În prezent, aisbergul – de patru ori superior ca suprafaţă insulei Manhattan din New York – se află la 1.000 km de Polul Nord, între Groenlanda şi Canada.

Din 1962 nu au mai existat în Arctica aisberguri plutitoare de asemenea dimensiuni, susţine profesorul Andreas Muenchow de la Universitatea Delaware din SUA.

Uriaşul bloc de gheaţă s-a desprins în dimineaţa zilei de 5 august şi a fost observat de cercetătorul Trudy Wohlleben, de la Canadian Ice Service.

Oamenii de ştiinţă consideră responsabilă de aceasta încălzirea globală, indicând că primele şase luni ale anului în curs au fost deosebit de călduroase. Ei avertizează că în cazul în care se va îndrepta spre sud, aisbergul va pune în pericol traficul maritim din Oceanul Atlantic. Cantitatea de apă potabilă ce ar putea rezulta din sloiul uriaş de gheaţă ar fi suficientă pentru aprovizionarea cu apă a tuturor locuitorilor SUA timp de 120 de zile, estimează experţii.

În luna februarie a.c., altă bucată de gheaţă (cu suprafaţa de 2,5 mii kilometri pătraţi – similiară celei a Luxemburgului) s-a desprins de gheţarul Mertz din Antarctica. Ea s-a îndreptat spre coasta sudică a Australiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata