Un an de la EuroMaidan: Preşedintele Petro Poroşenko, huiduit în Piaţa Independenţei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost huiduit vineri, 21 noiembrie, la Kiev în timpul unei ceremonii pentru marcarea unui an de la începutul mișcării de contestare proeuropeană EuroMaidan, a cărei reprimare brutală în luna februarie a antrenat căderea precedentului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici, relatează France Presse.

‘Rușine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?’, au strigat zeci de rude ale victimelor represiunii din februarie, interpelându-l pe președintele ucrainean, în timp ce acesta depunea o coroană de flori pe strada Institutskaia, unde au fost uciși cei mai mulți dintre protestatari, a constatat corespondentul AFP la fața locului.

Vicepreședintele american Joe Biden, care urma să i se alăture lui Poroșenko, nu a ieșit în cele din urmă din mașină.

‘Datorită sângelui copiilor noștri ocupați această funcție’, au strigat protestatarii, adresându-se șefului statului.

‘Poroșenko, unde sunt ucigașii copiilor noștri?’, se putea citi de asemenea pe un afiș.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de atunci renunțase la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei cooperări aprofundate cu Rusia, ceea ce a declanșat săptămâni întregi de proteste proeuropene și a dat naștere la mișcarea EuroMaidan, de contestare a regimului.

Reprimarea demonstranților s-a încheiat cu o dramă în februarie în jurul pieței centrale din Kiev, care a și dat numele mișcării, soldându-se cu o sută de morți, în condiții care nici astăzi nu au fost clarificate.

După masacrul de pe Maidan, președintele de la acea vreme Viktor Ianukovici s-a refugiat în Rusia, după care a fost destituit. Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko a fost ales în funcția de șef al statului ucrainean în urma scrutinului din 25 mai. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata