Un apel telefonic din partea unui necunoscut anunţă un atentat în metroul din Kiev

Un apel telefonic din partea unui necunoscut primit marţi (27 aprilie 2010) la numărul 102 de urgenţă al poliţiei ucrainene, în jurul orei locale 09:00, anunţa posibilitatea unui atentat cu bombă în metroul din Kiev în cazul în care Rada Supremă (parlamentul unicameral) va ratifica acordul ruso-ucrainean privind prelungirea termenului de staţionare a Flotei Rusiei din Marea Neagră la baza de la Sevastopol (Crimeea/sudul Ucrainei) cu încă 25 de ani după 2017, când expiră actualul contract.

Surse ale poliţiei din Kiev au declarat că bărbatul care a sunat nu a spus unde şi când anume va fi amplasat explozibilul, ci doar a subliniat că responsabilitatea pentru atentat va reveni în totalitate politicienilor care au ratificat acordul.

Un dispozitiv al poliţiei, din care făceau parte genişti şi câini, au verificat de mai multe ori pe parcursul zilei liniile metroului din Kiev. În prezent, forţele de ordine încearcă să stabilească identitatea necunoscutului. În acelaşi timp, Procuratura din Kiev desfăşoară o inspecţie în sala de sesiune a Radei Supreme (parlamentul unicameral) în legătură cu încăierarea ce a avut loc între deputaţii majorităţii parlamentare şi cei ai opoziţiei.

Sesiunea şi procedura de votare propriu-zisă a acordului s-au desfăşurat pe fondul unei încăierări fizice şi a unui scandal. La început, deputaţii Partidului Regiunilor au blocat tribuna şi prezidiul pentru a nu le permite parlamentarilor din opoziţie să se apropie. Opoziţia a aruncat atunci cu ouă crude şi cocoloaşe de hârtie în preşedintele Radei Supreme, Vladimir Litvin.

Gărzile de corp au deschis umbrela pentru a-l proteja pe preşedinte forului legislativ, la fel au procedat şi alţi oficiali din prezidiu. Un ou l-a lovit direct în faţă pe Litvin, iar un altul s-a spart de butonul sistemului de votare electronică a Radei. Apoi, cineva a aruncat o grenadă fumigenă în sala de sesiune, care s-a umplut de fum. Ulterior, s-a produs şi o încăierare, în urma căreia un deputat al facţiunii Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară a fost spitalizat cu o comoţie cerebrală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata