Un cartel din Mexic a folosit drone explozive pentru a ataca poliția

Infractorii suspectați din Mexic au folosit drone pentru a arunca explozivi asupra poliției, rănind doi ofițeri.

Oficialii cred că puternicul cartel Jalisco New Generation (CJNG) este în spatele atacului de din statul vestic Michoacán.

În august, au fost găsite două drone modificate în mașina membrilor suspectați ai CJNG.

Se consideră că dronele sunt cele mai recente arme într-un război mortal între cartelul drogurilor și forțele de securitate și vigilenții care se opun acestora.

Nu s-au dat prea multe detalii despre atac, dar presa locală a spus că au fost folosite două drone.

Se crede că au fost modificate într-un mod similar cu cele două drone care au fost găsite în portbagajul mașinilor membrilor cartelului.

Dronele confiscate anul trecut aveau containere lipite de ele, care fuseseră umplute cu explozivi de plastic și rulmenți cu bile. Experții au spus că au fost modificate pentru a fi detonați de la distanță și ar fi putut provoca daune mortale.

Ofițerii răniți în incidentul recent fuseseră detașați pe drumurile care duceau către orașul Aguililla, în Michoacán, care au fost blocate de cartel pentru a împiedica accesul forțelor de securitate.
În ultimele săptămâni, sute de locuitori au fugit din oraș cu teamă, în timp ce CJNG și un grup rival care se numește Cartelurile Unite (Cárteles Unidos) luptă pentru monopolul orașului.

La începutul acestei luni, opt corpuri mutilate au fost găsite în zonă după o luptă deosebit de mortală între cele două grupuri.
Aguililla este locul de naștere al liderului CJNG Nemesio Oseguera Cervantes, cunoscut și sub numele de „El Mencho”.

„El Mencho” este unul dintre cei mai căutați bărbați din Mexic, iar Administrația SUA pentru Controlul Drogurilor oferă o recompensă de 10 milioane USD (7,2 milioane GBP) pentru informațiile care au dus la capturarea sa.

Cartelul său este unul dintre cele mai puternice din țară și a fost în spatele unora dintre cele mai letale atacuri asupra forțelor de securitate mexicane, cum ar fi o ambuscadă din 2015 în Jalisco, care a cauzat moartea a 15 ofițeri.

S-a răspândit de la baza sa inițială de putere din statul Jalisco pentru a avea o prezență aproape la nivel național.

Oficialii de securitate spun că s-a aflat și în spatele tentativei de asasinare a șefului poliției din Mexico City, Omar García Harfuch, în iunie trecut.

Se crede că, cartelul și-a intensificat atacurile asupra forțelor de securitate în represalii pentru extrădarea în Statele Unite a fiului lui El Mencho, Rubén Oseguera González, cunoscut sub numele de „Menchito” (Micul Mencho), sub acuzații de trafic de droguri.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata