Un comic a fost concediat de la radioul de stat după ce l-a criticat pe Sarkozy

Comicul Stéphane Guillon a fost concediat de la postul de radio de stat, după ce a fost acuzat că glumele sale, care vizau, printre altele, statura prea mică a preşedintelui Sarkozy, cariera muzicală a Carlei Bruni, sau ‘bărbia lipsă’ a ministrului imigraţiei, Eric Besson, ‘au mers prea departe’, scrie Wall Street Journal în ediţia de joi (2 septembrie 2010).

Deşi politicienii s-au plâns de faptul că France Inter, radioul finanţat de guvern, nu ar trebui să profereze insulte personale la adresa liderilor guvernului, şeful de la France Inter, Philippe Val, s-a simţit cu mâinile legate, într-o societate în care se aşteaptă ca elita să se împace cu faptul de a fi ridiculizată. ‘Am avut foarte, foarte multă rabdare”, a explicat Val.

În cele din urmă, Guillon a fost concediat de la emisiunea de dimineaţă a radioului, unde fusese angajat pentru a mai ‘condimenta’ atmosfera, după ce a glumit chiar pe seama lui Val. Cu toate acestea, mii de ascultători au mărşăluit în semn de protest, acuzându-l pe Sarkozy că a impus înlăturarea comicului pentru a opri afluxul de insulte îndreptate asupra sa.

Angajarea lui Guillon a venit pe fondul competiţiei aprinse pentru cele şase milioane de ascultători care deschid radioul în fiecare dimineaţă, determinând posturile de radio să angajeze comici cunoscuţi. Comicul, în vârstă de 46 de ani, a fost angajat în 2008 de către France Inter pentru ‘pastila umoristică’ de la 7.55 a.m.
Reputaţia lui ‘a explodat’ în februarie 2009, atunci când directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a vizitat birourile postului de radio la scurt timp după ce a admis că a avut o aventură cu o economistă de la FMI.

Guillon a declarat în direct că, pentru a preveni întâmplările nefericite au fost instituite ‘măsuri speciale de securitate’, iar camerele au filmat pe sub masa la care era aşezat Strauss-Kahn.
Personalul de sex feminin de France Inter a fost avertizat să nu se îmbrace provocator ca sa nu ‘trezească fiara’, a subliniat comicul pentru ascultători. Drept ripostă, jignit, Dominique Strauss-Kahn, a replicat live câteva minute mai târziu că ‘umorul nu este amuzant atunci când este crud”.

Guillon şi-a extins ulterior atacurile, mergând chiar până la a declara că a visat că Sarkozy şi jumătate din cabinetul francez au murit într-un accident aviatic. Comicul l-a descris chiar pe Sarkozy zăcând într-un sicriu:’Este un moment de intensă emoţie. Este un sicriu mic… un sicriu de copil’.

Reacţia victimelor sale a fost variată. Dacă Éric Besson, ministrul imigraţiei, a declarat că postul plătit din banii publici ar trebui să se comporte mai responsabil, un purtător de cuvânt al lui Sarkozy a refuzat să comenteze.
În ultima sa apariţie pe post, Guillon a denunţat ‘totala eradicare a comicilor’ de la France Inter şi a sugerat acoperirea faţadei sediului postului cu o uriaşă burqa. Două luni mai târziu, lui Guillon i-a fost comandată o carte în care să povestească despre plecarea sa de la radio, însă nu a găsit încă un alt loc de muncă la un post de radio important.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata