Un deceniu de la atentatele teroriste de la 11 martie: Societatea spaniolă îşi recunoaşte datoria morală faţă de victime

Victimele atentatelor teroriste de la 11 martie 2004, cele mai grave petrecute vreodată în Europa, vor rămâne mereu în memoria tuturor spaniolilor şi nu vor fi uitate niciodată, iar supravieţuitorii şi rudele celor decedaţi se vor bucura mereu de sprijinul necondiţionat al tuturor instituţiilor statului, s-a angajat luni ministrul spaniol de interne, Jorge Fernández Díaz, într-un omagiu adus tuturor celor afectaţi, în cadrul unui eveniment organizat în preajma comemorării celor zece ani.

„Ministerul de Interne vrea să arate, în numele tuturor spaniolilor, cea mai mare recunoaştere pentru victimele atentatelor teroriste de la 11 martie (…), cele mai sălbatice suferite în istorie, pe teritoriul spaniol”, a declarat ministrul Fernández Díaz pe durata discursului susţinut la o ceremonie de omagiere a victimelor, dintre care 365 au primit anul acesta distincţia Ordinului civil de recunoaştere a victimelor terorismului. „În ziua aceea au rămas multe vise distruse, prea multe proiecte de viaţă tăiate din rădăcină, nenumărate speranţe frânte (…) Cei care ne însoţesc astăzi ne amintesc în fiecare zi că este de datoria spaniolilor, în special a guvernanţilor, să păstreze vie amintirea tuturor”, a mai spus demnitarul spaniol.

În cadrul evenimentului care a avut loc luni, ministrul spaniol de interne a amintit de ceea ce s-a spus deseori, după 11 martie 2004: „toţi mergeam în trenurile acelea”. „Este adevărat. Cei 192 de morţi şi cei peste 2.000 de răniţi reprezintă Spania: bărbaţi şi femei, tineri şi seniori, angajaţi şi şomeri, copii şi pensionari, licenţiaţi şi studenţi, spanioli sau străini din peste 30 de ţări care au văzut Spania drept un nou cămin, plini de speranţă. Toţi au suferit în ziua aceea cea mai mare nedreptate şi cea mai mare încălcare a drepturilor omului, a fiinţei omeneşti: pierderea vieţii”, a recunoscut ministrul.

Printre cele 192 de victime ale atentatelor teroriste s-au numărat şi 16 români. Alţi 171 au fost răniţi, potrivit datelor publicate de Ministerul spaniol de Interne. În cadrul ceremoniei de omagier de luni, 11 dintre aceşti români au fost de asemenea decoraţi cu distincţia Ordinului civil menţionat, potrivit informaţiilor furnizate anterior de către Sonia Ramos Pińeiro, director general al Direcţiei de atenţie şi sprijin pentru victimele terorismului din cadrul Ministerului spaniol de Interne.

Aceasta a declarat luni, la rândul său, că „nu putem evita răul deja făcut, însă instituţiile publice pot să-l atenueze prin recunoaşterea durerii voastre şi a datoriei morale pe care societatea o are faţă de victimele terorismului. Totul, privind spre un viitor în care să existe convieţuire paşnică şi solidaritate”, a arătat ea.

În cei zece ani care au trecut de la atentatele teroriste de la 11 martie 2004 din Madrid, Ministerul spaniol de Interne a oferit indemnizaţii şi ajutoare victimelor în valoare de 318,2 milioane de euro, pe lângă asistenţa psihologică şi medicală, ajutoare pentru locuinţe, sprijin pentru reinserţia pe piaţa forţei de muncă sau burse şi ajutoare şcolare. Toate aceste ajutoare băneşti au fost acordate familiilor celor 192 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atentate şi unui număr de 1.758 de răniţi (potrivit sentinţei din procesul desfăşurat în 2007 la Audienţa Naţională, numărul total al răniţilor s-a ridicat la 2.084) care au solicitat ajutor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata