Un demnitar turc le recomandă femeilor să nu râdă prea tare în public

”O femeie trebuie să aibă o anumită ținută morală și să nu râdă tare în public”, a afirmat vicepremierul turc Bulent Arinc, declanșând marți o polemică în Turcia, țară musulmană, dar laică, ce sărbătorește Eid Al-Fitr (sfârșitul ramadanului).

„‘Bărbatul trebuie să fie moral, dar și femeia trebuie să știe ce este decent și ce nu este”. ”Nu trebuie să râdă tare în fața tuturor, ci trebuie să rămână decentă în fiecare clipă”, a declarat luni Arinc, influent membru al guvernului islamo-conservator al cărui purtător de cuvânt este, cu ocazia unei vizite în circumscripția sa din Bursa (nord-vestul țării), scriu ziarele turce preluate de AFP.

Această afirmație a declanșat o avalanșă de reacții — majoritatea de indignare — pe rețelele de socializare, internauții denunțând intervenția ”tot mai flagrantă” a regimului turc în viața privată.

”Nu ne mai dați lecții de morală! Mai degrabă dați socoteală pentru banii pe care i-ați furat”, a scris un internaut pe Twitter, referindu-se la suspiciunile de corupție care îl vizează din luna decembrie pe premierul Recep Tayyip Erdogan și anturajul său politic.

Afirmația vicepremierului, care s-a remarcat și în trecut prin recomandările repetate în favoarea unei vieți conforme cu Coranul, are și repercusiuni politice. Cu circa două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 10 și 24 august, primele organizate în regim de sufragiu universal, candidatul opoziției, Ekmeleddin Ihsanoglu, i-a dat o replică lui Arinc. ”Chiar avem nevoie să auzim râsul vesel al femeilor”, a scris pe Twitter principalul rival al lui Erdogan la alegerile prezidențiale.

Turcii au manifestat masiv în vara lui 2013 împotriva ”devierii autoritare” și ”islamiste” a regimului Erdogan, care se află la conducerea țării din 2002, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata