Un eminent specialist în combaterea SIDA, printre victimele zborului MH17

Joep Lange, un eminent specialist al luptei împotriva SIDA, se afla în avionul companiei Malaysia Airlines ce s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, relatează AFP.

‘Joep Lange se afla în avion, pot să confirm’, a declarat Andrea de Graaf, purtătoare de cuvânt a ONG-ului fondat de Lange, Fundația PharmAccess, care facilitează accesul la triterapie pentru pacienții infectați cu HIV și bolnavi de SIDA.

‘Este o pierdere imensă și suntem foarte afectați’, a asigurat directorul executiv al ONG-ului, Onno Schellekens, într-un comunicat. ‘Contribuția lui Joep Lange în combaterea virusului HIV și a SIDA precum și la ameliorarea stării de sănătate în general au fost revoluționare’, a declarat el.

În vârstă de 59 de ani, tatăl a cinci copii, Joep Lange călătorea împreună cu soția sa. El se deplasa, ca alte aproximativ 100 de alte persoane la bord, la o conferință mondială privind SIDA care are loc în acest weekend la Melbourne, în Australia. ‘Este îngrozitor ceea ce s-a petrecut’, a declarat Jaap Goudsmit, un alt specialist în SIDA, coleg și prieten apropiat al specialistului.

‘Este o pierdere pentru lume în lupta împotriva SIDA, o mare pierdere pentru Olanda și o mare pierdere pentru mine’, a adăugat el. ‘Era un om politic și un militant în toate sensurile termenului: nu s-a gândit niciodată la retragere, aceasta era toată viața lui’, a declarat Jaap Goudsmit.

Născut în 1954, Joep Lange a lucrat din 1983 la Centrul medical universitar din Amsterdam și a devenit o referință mondială în materie de luptă împotriva HIV. El a prezidat, între 2002 și 2004, Societatea internațională pentru lupta împotriva SIDA (International Aids Society, IAS), care organizează conferința de la Melbourne.

Cercetătoarea franceză Françoise Barré-Sinoussi, care prezidează în prezent IAS, i-a adus un omagiu vineri cercetătorului olandez, care ‘și-a consacrat viața cercetării HIV’. ‘Este o adevărată tragedie care afectează comunitatea noastră’, a adăugat cercetătoarea de la Institutul Pasteur, laureată a Premiului Nobel pentru medicină în 2008 pentru participarea sa la descoperirea HIV.

Joep Lange era implicat în cercetarea SIDA de 30 de ani. El a lucrat în special la mai multe teste importante privind terapiile antiretrovirale și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata