Un labrador decorat pentru merite deosebite în Afganistan

La Muzeul Imperial al Războiului din Londra, fotografii şi camerele de televiziune îl înconjoară pe erou. Lângă el, sergentul Dave Heyhoe povesteşte asistenţei faptele de luptă ale celui care peste câteva momente este decorat de prinţesa Alexandra.

Lipit de picioarele lui eroul îl priveşte vesel dând din coadă. Treo este un labrador negru de 9 ani, cu o blană bine îngrijită şi lucioasă pe care atâtă atenţie îl face să devină nervos, notează ziarul El Periodico.
Profesionist al echipelor de dezactivare a explozibililor în armata britanică dislocată în Afganistan, Treo a salvat de nenumărate ori viaţa camarazilor săi. În august 2008, în regiunea Helmad, Treo a detectat ajutat de mirosul său puternic un şirag de bombe ascunse în caldarâm şi gata sa explodeze la trecerea camioanelor.

Puternica încărcătură explozivă a talibanilor ar fi putut provoca un adevărat masacru şi multilări cumplite. O lună mai târziu, Treo a descoperit din nou un dispozitiv pe punctul să explodeze la trecerea unei patrule de şapte soldaţi ai Regimentului Regal Irlandez. Aceste acţiuni l-au făcut demn să primească medalia Dickin, versiunea pentru animale a Victoriei Cross, cea mai mare distincţie pentru merite de război acordată de Marea Britanie.

‘Condiţiile din provincia Helmand sunt foarte dure, dar Treo s-a adaptat repede şi niciun moment nu şi-a neglijat obligaţiile’, spune Heyhoe, cu sobrietate şi mândrie. Câinele, ieşit acum la pensie, face parte din familia sa. Amândoi au început să lucreze împreună pe străzile din Irlanda de Nord, timp de cinci ani iar înţelegerea profesională dintre cei doi este completă.

‘Când mă aflu alături de el mă simt în siguranţă, pentru că ştiu că mi-a salvat viaţa de multe ori’, spune militarul. În ciuda tuturor progreselor ştiinţifice, unele misiuni ale forţelor de securitate depind încă de instituţiile de dresare a animalelor. ‘Munca alături de câini pentru detectarea explozibililor este vitală. Nu poate fi imitată de niciun aparat tehnologic’, explică sergentul de infanterie Graham Shannon, care are pieptul acoperit de decoraţii.

‘Cele două incidente pentru care Treo a fost decorat sunt doar o parte din istorie. În fiecare zi, timp de şase luni, el a ieşit să patruleze în căutarea de bombe sau de dispozitive artizanale ale insurgenţilor. În astfel de condiţii curajul animalului şi priceperea celui care îl conduce sunt esenţiale’, spune el.
Medalia Dickin este acordată de la înfiinţarea, în 1943, a People’s Dispensary for Sick Animals (Dispensarul Popular pentru Animalele Bolnave), o organizaţie caritabilă în răspunderea veterinarilor.

Prestigioasa recompensă are caracter internaţional şi premiază efortul şi sacrificiile animalelor în lupta antiteroristă sau în conflicte belice. Cea a lui Treo este a 63-a din cele acordate până acum. Înaintea lui, 26 de câini, 32 de porumbei călători în al doilea război mondial, trei cai şi o pisică au fost decoraţi. Pisica pe numele său Simon şi născut la Hong Kong i-a fost oferită mascotă căpitanului fregatei ‘HMS Amethyst’.

Nava a fost atacată de comuniştii chinezi în 1949, căpitanul a murit iar fregata a fost capturată pe fluviul Yangtze timp de 100 de zile. În tot acest timp şi în ciuda arsurilor suferite, Simon a ţinut la distanţă şobolanii care luaseră cu asalt nava şi a fost tovarăşul tânărului echipaj susţinând moralul celor care nu mai credeau că se vor întoarce acasă. Dacă Simon putea să reziste, atunci puteau şi ei.

Printre ultimii decoraţi sunt şi doi câini ai echipei de salvare din New York care au acţionat după atentatele din 11 septembrie. Patrupedele au salvat şi au îndrumat multe persoane în timpul evacuării. La Muzeul Războiului odată terminată ceremonia şi cu medalia de gât, Treo şi Heyhoe pozează răbdători. ‘Este un câine foarte special’, spune sergentul, adăugând mândru: ‘That ‘s my boy!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata