Un sfert din aplicanţii la universităţile britanice nu şi-au găsit încă un loc

38

Ţările Baltice şi România sunt sursa cu cea mai rapidă creştere de studenţi noi pentru universităţi britanice, scrie Financial Times în ediţia de joi, citând datele publicate în aceeaşi zi de către UCAS, organizaţia responsabilă de coordonarea aplicaţiilor pentru studii universitare în Marea Britanie.

Astfel, Lituania va trimite 1.386 de studenţi în Marea Britanie în acest an – peste numărul de studenţi acceptat din SUA. Pe de altă parte, un sfert dintre persoanele care au aplicat pentru a începe studiile universitare în Marea Britanie, în luna octombrie, nu au fost încă acceptate la vreo instituţie de învăţământ, în timp ce numărul de studenţi acceptaţi din China – cea mai importantă sursă de studenţi străini pentru Marea Britanie – este cu 13% mai mare în acest an decât în aceeaşi etapă a admiterii anul trecut.

Datele publicate joi de către UCAS relevă faptul că aproape 182.000 de studenţi au fost eligibili pentru ‘clearing’, procesul de ocupare al posturilor rămase vacante. Acest număr depăşeşte cu 48.000 numărul celor aflaţi în competiţie pentru ocuparea locurilor vacante anul trecut.
Noul guvern a crescut numărul de locuri finanţate, cu normă întreagă, pentru solicitanţii din Regatul Unit şi UE cu aproximativ 8.000 de locuri. Chiar şi aşa, sistemul va respinge anual un număr record de candidaţi – în condiţiile în care nivelul ridicat al şomajului i-a determinat pe mulţi să urmeze studii superioare.

Peste 600.000 de solicitanţi din UE au aplicat pentru a fi primiţi în universităţile britanice, dintre care cel puţin 150.000 nu vor primi vreo ofertă. Anul trecut, numărul acestora s-a situat în jurul cifrei de 135.000.
Irlanda, Ciprul, Germania, Franţa şi Lituania sunt cele mai importante surse de concurenţă pentru elevii britanici care doresc un loc la universitate, studenţii din aceste ţări ocupând deja aproape 11.000 de locuri.

Numărul de studenţi acceptaţi prin sistemul UCAS din China este în acest an de 7.752, în creştere de la 6.845. Pregătirea acestora se va face din surse proprii, deoarece studenţii chinezi nu concurează pentru locurile subvenţionate de la buget alături de elevii britanici.

Universităţile au acceptat până în prezent mai mulţi studenţi la drept decât în oricare alt domeniu, astfel că 15.279 de studenţi vor studia dreptul în Marea Britanie începând din 2010. Designul şi psihologia sunt pe locul al doilea, respectiv al treilea în clasamentul domeniilor unde au fost acceptaţi cei mai mulţi studenţi. Pe locul al patrulea, cu 11.007 de acceptări, se află studiile pentru asistente/asistenţi, iar pe locul al cincilea studierea limbii engleze.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online