Un străin necunoscut în cabina piloţilor Tu-154 ar fi putut forţa echipajul să aterizeze la Smolensk

Noi detalii ale ultimelor minute dinaintea prăbuşirii, la 10 aprilie, a aeronavei Tu-154 a preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski lângă Smolensk, în vestul Rusiei, vin să contureze ipoteza că echipajul avionului s-a aflat totuşi sub presiune, scrie joi The Telegraph.

Conform informaţiilor apărute în urma descifrării ‘cutiilor negre’ , în cabina piloţilor de la manşa Tu¬154 se afla o oarecare persoană care nu ar fi trebuit să fie în acel loc. Aceasta ar fi putut avea rolul decisiv în aterizarea pe aeroportul militar Severnâi de lângă orăşelul Peciorsk şi nu pe un aeroport de rezervă, potrivit ziarului britanic.
În baza datelor obţinute prin descifrarea ‘cutiilor negre’, cei patru piloţi discutau cu o cincea persoană înaintea prăbuşirii, transmite postul de televiziune TVN24.

Numele acestei persoane nu a fost divulgat, în interesul anchetei care mai continuă. Cu toate acestea, respectivul element a reaprins ideea că defunctul preşedinte Lech Kaczynski a fost cel care a ordonat aterizarea pe aeroportul militar de lângă Smolensk, în ciuda condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Jurnaliştii britanici amintesc în acest context istoria de acum doi ani, când în 2008, Kaczynski a cerut piloţilor aeronavei prezidenţiale să aterizeze pe un aeroport militar închis, lângă Tbilisi. Din cauza condiţiilor meteo, comandantul de zbor a refuzat să se conformeze ordinului, motiv pentru care a fost destituit din funcţie.

Copilot în acel zbor în Georgia a fost Arkadiusz Protasiuk, care s-a aflat la manşa avionului Tu-154 ce s-a prăbuşit lângă Smolensk. S-ar putea să nu fi uitat ce i s-a întâmplat colegului său, consideră unii experţi. Cu toate acestea, comandantul de zbor demis în 2008 susţine că piloţii sunt învăţaţi să nu cedeze în faţa unor astfel de presiuni din partea pasagerilor.

Generalul Gromoslaw Czempinski, fostul şef al Direcţiei Securităţii Statului din Polonia, susţine în schimb că prezenţa unei persoane suplimentare în cabina piloţilor în momentul executării manevrelor de aterizare nu dovedeşte neapărat faptul că asupra piloţilor s-a exercitat presiune. El spune că este o practică normală ca înalţi demnitari să fie invitaţi în cabina piloţilor. Cu toate acestea, şi el admite că în cazul avionului preşedintelui Lech Kaczynski această versiune ridică unele întrebări.

Invitarea unui străin, care nu are nicio legătură cu aviaţia, ar fi fost extrem de imprudentă în condiţiile meteo care apăruseră în momentul aterizării aeronavei Tu-154 pe aeroportul militar de lângă Smolensk: vizibilitate extrem de redusă din cauza stratului gros de ceaţă.
Delegaţia oficială poloneză, formată din 88 de persoane, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria, precum şi numeroşi demnitari de rang înalt şi importanţi şefi militari, urma să participe la ceremoniile comemorative de la Katyn dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul celor aproximativ 22.000 de militari polonezi în 1940 în URSS. La bordul avionului se aflau, de asemenea, opt membri ai echipajului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata