Una din cele mai vechi hărţi din lume, expusă la Washington

O hartă a lumii extrem de rară şi veche de 400 de ani, în care China este reprezentată în centru, iar statul american Florida este identificat ca ‘Tărâmul florilor’, a fost expusă marţi (12 ianuarie 2010)la Biblioteca Congresului din SUA, relatează Associated Press.

Harta a fost întocmită în 1602 de Matteo Ricci, un misionar iezuit din Italia. Ricci a fost primul occidental care a vizitat ceeea ce este cunoscut în prezent ca oraşul Beijing, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Harta cuprinde imagini şi adnotări descriind diferite regiuni ale lumii. În dreptul Africii este notat că are cel mai înalt munte şi cel mai lung fluviu.

Sunt numite şi câteva locuri din America de Sud, printre care ‘Wa-ti-ma-la’ (Guatemala), ‘Yu-ho-tang’ (Yucatan) şi ‘Chih-Li’ (Chile). Ricci a oferit şi o scurtă descriere a descoperirii Americilor. De-a lungul secolelor, harta şi-a câştigat renumele de ‘Imposibila Lalea Neagră’ din cauză că a fost atât de dificil de găsit.

Harta, doar una din cele două care se află în stare bună, a fost achiziţionată în octombrie 2009 de James Ford Bell Trust pentru un milion de dolari de la un anticar din Londra, care o cumpărase la rândul său de la un colecţionar japonez. Harta ar putea fi găzduită de Universitatea din Minnesota, până atunci urmând să fie expusă timp de trei luni la Biblioteca Congresului.

Documentul, despre care specialiştii spun că simbolizează prima legătură între gândirea şi comerţul oriental şi cel occidental, este pentru prima dată arătat publicului din America de Nord. Harta măsoară 3,6 metri lungime şi 1,5 metri lăţime şi este imprimată pe şase role de hârtie de orez.
Nu se ştie de existenţa vreunui exemplar în China, unde Ricci, considerat a fi introdus ştiinţa occidentală în această ţară, a fost venerat şi îngropat. Nu mai există decât puţine alte copii originale, deţinute de bibliotecile Vaticanului şi de colecţionari din Franţa şi Japonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata