Una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie 2010 din Republica Moldova rupe tăcerea

Oxana Radu, o tânără femeie din Cahul, una dintre victimele protestelor din 7 aprilie 2009, a rupt marţi tăcerea. Ea a dezvăluit în cadrul emisiunii ‘Cabinetul din umbră’ de la Jurnal TV coşmarul prin care i-a fost dat să treacă în timpul celor cinci zile cât s-a aflat în arestul Comisariatului General de Poliţie din Chişinău, relatează Jurnal.md.

Tânăra din Cahul, sudul Republicii Moldova, mama unui băieţel minor, se afla în data de 7 aprilie Chişinău cu probleme personale şi trebuia să se întoarcă în aceeaşi zi acasă pentru că-şi lăsase copilul în grija unei vecine.
‘Am venit la Chişinău pe 7 aprilie dimineaţa, cu nişte probleme personale. În timp ce ne întorceam spre Cahul, microbuzul în care mă aflam a fost oprit de poliţia rutieră, toţi am fost arestaţi şi duşi la Comisariatul General de Poliţie din Chişinău’, şi-a amintit Oxana.

Ea nu a participat la amplele proteste anticomuniste ce au degenerat în violenţe şi devastarea sediilor parlamentului şi preşedinţiei din Chişinău. Potrivit acesteia, coşmarul a început din primele clipe. ‘Am fost puşi lângă un zid, ni s-au întocmit procese verbale, ne-au fotografiat şi ni s-au luat amprentele. Ni s-a impus să semnăm declaraţii fără să ni se permită să le citim. Apoi, unul câte unul, am fost duşi în izolator’, a menţionat tânăra din Cahul.

‘Adevăratul coşmar’ a început în beciurile poliţiei, a declarat Oxana Radu. ‘Am fost obligaţi să ne dezbrăcăm până la piele, un bărbat ne percheziţiona, iar o doamnă în uniformă stătea în colţ şi râdea satisfăcută’, relatează ea. Potrivit tinerei, în izolator era foarte frig, iar la rugămintea femeilor din celulă de a li se permite să pună ceva haine pe ele, li s-a spus că ‘n-au decât să facă flotări’ dacă vor să se încălzească.

Ea mai spune că dacă fetelor li se şi mai permitea să se îmbrace la ieşirea din izolatoare, băieţii erau duşi la interogatorii ‘aşa, în chiloţi, cu hainele subţioară şi tot cu hainele subţioară erau bătuţi’. Oxana Radu susţine că a decis să vorbească despre umilirea şi bătaia de joc la care a fost supusă, pentru că ‘trebuie cineva s-o facă’…

‘Deşi mi-e foarte greu să povestesc prin ce am trecut, m- am gândit că dacă nu povestesc eu, nu o va face nimeni altcineva, iar adevărul trebuie ştiut’, a spus tânăra.
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, invitat şi el la emisiunea în direct ‘Cabinetului din umbră’, a declarat că va intenta neîntârziat o procedură disciplinară împotriva judecătorului Dorin Popovici, care a admis încălcări grave ale legislaţiei procesuale în j udecarea dosarului Oxanei Radu în afara instanţei de judecată, cu încălcarea mai multor norme şi garanţii de procedură.

Totodată, ministrul Tănase a menţionat că urmează să se mai întâlnească marţi cu alte cinci femei care au avut de suferit din cauza persecuţiilor ce au urmat manifestaţiilor din 7 aprilie. Ministrul moldovean al justiţiei a ţinut să menţioneze că, în acest moment, victimele relelor tratamente în comisariatele de poliţie nu sunt ameninţate de nimic şi nu trebuie să se teamă să vorbească. ‘Guvernarea comunistă a negat cu vehemenţă cazurile de tortură în urma evenimentelor din aprilie, iar mărturiile Oxanei Radu demonstrează minciunile acestui regim’, a concluzionat Tănase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata