Ungaria mai are 10 ani până la o catastrofă demografică

Prognozele realizate de GSZT (Gazdasági és Szociális Tanács – Consiliul Economic şi Social), consideră evoluţia proceselor demografice din Ungaria drept una îngrijorătoare, motiv pentru care se solicită un program complex pentru remedierea situaţiei, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet.

Parragh Laszlo, preşedintele prin rotaţie al GSZT (Gazdasági és Szociális Tanács – Consiliul Economic şi Social, forum independent de consultări referitor la strategiile naţionale de politici economice şi sociale din Ungaria, n.red.), afirma luni, cu ocazia unei discuţii în culise, că evoluţia demografică a Ungariei este una îngrijorătoare, fiind previzibilă o reducere cu câteva milioane a numărului populaţiei active.

În 2001, media naşterilor se cifra la nivel de ţară la 1,3 copii pentru o femeie, în timp ce la populaţia ţigănească cifra este de 2,9. Aceasta înseamnă că, în decursul unei vieţi, 100 de femei dau naştere în medie la 290 de copii.
Din studiul realizat la comanda GSZT reiese că în Ungaria va trebui avut grijă în 2021 de un număr de peste 3 milioane de persoane în vârstă iar această sarcină este imposibil de rezolvat în lipsa unor efective corespunzătoare de populaţie activă din punct de vedere economic.

Demograful Hablicsek Laszlo, unul din autorii studiului, afirma că, pe lângă programul economic de redresare este nevoie de punerea la punct şi a unui program de convergenţă pentru popularea ţării, pentru a putea influenţa pozitiv evoluţia demografică. Expertul accentua şi faptul că starea de populare a Ungariei implică motive serioase de îngrijorare, dat fiind că, aproape sub toate aspectele sale există câte o provocare.

El amintea cu titlu de exemplu că numărul populaţiei din ţară abia dacă este cu puţin peste 10 milioane de suflete iar curând acest număr poate scădea sub acest prag.
Structura la nivel de generaţii se modifică în mod defavorabil, cota ocupată de grupa de populaţie cu vârste înaintate devenind tot mai mare.
Din 2007 încoace şi-a făcut apariţia un nou proces şi anume nu doar numărul tinerilor este în scădere în raport cu cel al persoanelor în vârstă ci şi efectivele din clasa de vârstă mijlocie sunt în scădere.

De aici se poate prognoza o scădere cu câteva milioane a numărului populaţiei active în următorii douăzeci de ani, adăuga expertul. Hablicsek accentua faptul că disponibilitatea de a aduce pe lume copii se află la un nivel redus în Ungaria, în timp ce ‘câştiguľ la nivel de populaţie provenit din imigraţie se cifrează anual la circa 15.000 de suflete, acest lucru compensând însă doar parţial reducerea populaţiei ţării.

Din punctul său de vedere, o evoluţie favorabilă a populaţiei nu poate fi obţinută decât printr-o ameliorare considerabilă a tuturor factorilor de influenţă demografici. Din studiu mai reiese şi faptul că integrarea în ritm rapid a populaţiei ţigăneşti este o sarcină urgentă.
Conform demografilor, se poate spera la o conservare a efectivelor de populaţie până în 2050 doar dacă nivelul fertilităţii rămâne stabil la peste 1,7, speranţa de viaţă atinge 80 de ani iar anual se adaugă la toate acestea un supliment de 25.000 de persoane provenite din imigraţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata