Vacile din SUA sunt hrănite cu porumb românesc

America exportă mai multe cereale decât orice altă ţară dar când vine vorba de cerealele utilizate în SUA pentru producţia de alimente organice acestea sunt importate din ţări precum România şi India iar achiziţiile din aceste ţări s-au dublat anul trecut, informează Bloomberg citând datele furnizate de Guvernul SUA.

Motivul îl constituie faptul că fermierii din Midwest preferă în continuare culturile de organisme modificate genetic şi de asemenea utilizează chimicale refuzate de industria organică. Chiar dacă culturile organice reprezintă o mică parte din piaţa de cereale din SUA, ea creşte rapid. Consumatorii şi-au triplat achiziţiile de alimente organice în ultimul deceniu la peste 35 de miliarde de dolari, în 2014. Cererea pentru cerealele organice a crescut, astfel că importatorii profită de dolarul puternic pentru a-şi majora achiziţiile de peste hotare.

„În fiecare an cererea se îndepărtează de oferta existentă în SUA. Dacă există o cerere pe piaţă va exista cineva care să o satisfacă dar aş prefera să fie acoperită de fermierii americani”, a declarat Lynn Clarkson, preşedintele companiei Clarkson Grain Co., un furnizor de porumb şi soia organice.

Datele furnizate de Departamentul american al Agriculturii (USDA) arată că importurile de porumb organic s-au triplat anul trecut, ajungând la 303.645 tone, în principal din România şi Turcia. În plus, achiziţiile efectuate în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an au fost de cinci ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, în 2015 importurile de soia organică, în principal din India şi Ucraina, au crescut cu 45%, până la 317.284 tone, iar în primele două luni ale acestui an s-au dublat. În total, valoarea importurilor de porumb şi soia organice s-a ridicat anul trecut la 353,5 milioane de dolari.

Odată cu creşterea cererii se majorează şi diferenţa de preţ între culturile organice şi cele convenţionale. Preţurile spot la porumb furajer organic a fost, în medie, de 8,06 dolari per bushel în săptămâna care s-a încheiat la 26 martie, comparativ cu preţul 3,77 dolari per bushel pentru porumbul convenţional înregistrat marţi la Chicago Board of Trade. În ceea ce priveşte soia organică, preţul mediu este de 17,04 dolari per bushel, faţă de 9,5575 dolari per bushel pentru varianta convenţională.

În pofida acestei diferenţe de preţ, furajele organice reprezintă o mică parte din oferta de cereale de pe piaţa americană. De exemplu, în 2014, doar 0,2% din suprafeţele cultivate cu porumb şi soia în SUA au fost alocate soiurilor organice. Unul dintre motive îl reprezintă costurile asociate cu renunţarea la seminţele modificate genetic precum şi la îngrăşămintele pe care majoritatea fermierilor americani le utilizează.

Producţia la hectar pentru culturile organice este mai mică şi există un risc crescut de pagube provocate de dăunători şi buruieni. În plus, tranziţia de la culturile convenţionale la cele organice durează trei ani, perioadă în care costurile vor fi mai mari iar cerealele recoltate nu vor primi un preţ similar cu cel pentru culturile organice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata