Valentin Ceauşescu: Suntem mai aproape de a cunoaşte adevărul

Familia cuplului Ceauşescu s-a îndoit tot timpul că Nicolae şi Elena au fost cu adevărat înhumaţi în cimitirul Ghencea din Bucureşti, dar miercuri, după 21 de ani, rămăşiţele lor pământeşti au fost exhumate pentru a certifica prin testul ADN dacă este sau nu vorba într-adevăr de fostul cuplu prezidenţial, scrie presa străină.

„Suntem mai aproape de a cunoaşte adevărul”, a declarat pentru Associated Press Valentin Ceauşescu, singurul copil rămas în viaţă al cuplului. O acţiune demnă de un roman poliţist în toată regula captivează România, aducând-o cu 21 de ani în urmă, pe vremea când exista dictatura comunistă, scrie ediţia de miercuri a cotidianului Il Giornale. Ceauşescu a condus România din 1965 în 1989 – 24 de ani de putere.

Alungat în decembrie 1989 de manifestaţiile de stradă ce au urmat după prăbuşirea Zidului Berlinului, a încercat să fugă, dar a fost arestat, judecat şi executat împreună cu soţia sa, în ziua de Crăciun a aceluiaşi an. Rămăşiţele au fost înhumate separat în Cimitirul Ghencea din Bucureşti. „Vor fi exhumaţi, iar apoi se vor preleva probe pentru a fi supuse analizei.

Trebuie să stabilim dacă sunt cu adevărat ei”, a explicat la un post de televiziune, citat de ANSA, Mircea Opran, soţul defunctei fiice a cuplului Ceauşescu, Zoe, şi el în căutarea adevărului. Va fi nevoie de mai multe săptămâni pentru a cunoaşte rezultatul, iar după prelevarea de probe, rămăşiţele lor vor fi reînhumate, menţionează sursa citată.
Opran a precizat că, atunci când se va şti identitatea lor dincolo de orice îndoială, cuplul va fi înhumat împreună şi i se va face o slujbă de înmormântare creştină. Potrivit ANSA, cei doi aveau în timpul vieţii fixaţia demolării bisericilor.

AFP relevă de asemenea că scopul exhumării a fost verificarea identităţii rămăşiţelor pământeşti îngropate în Cimitirul Ghencea. AP precizează că o echipă de patologi şi oficiali ai cimitirului au scos sicriul de lemn a lui Ceauşescu şi al soţiei sale Elena din mormintele lor, iar oficialii au prelevat probe şi le-au pus în pungi de plastic, operaţiunea durând peste două ore.

Le Monde notează că, încă din 2005, Valentin Ceauşescu a încercat să dovedească faptul că este vorba chiar de părinţii săi îngropaţi la Ghencea. Ziarul francez mai scrie că, după moartea celor doi, autorităţile din acea vreme au decis să-i îngroape pe ascuns, noaptea, punându-li-se la cap cruci pe care erau înscrise nume false, de teamă că mormintele vor fi profanate, date fiind puternicele resentimente ale populaţiei.

Separate de câţiva zeci de metri şi având cruci de marmură ridicate de nostalgicii regimului comunist, cele două morminte au devenit loc de pelerinaj, mai ales cu prilejul aniversărilor cuplului. Cotidianul din Hexagon aminteşte că, în perioada sovietică, Ceauşescu a condus România cu mână de fier.

Presa spaniolă a luat notă de exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale soţilor Ceauşescu, ziarul El Pais consacrând un articol amplu în care arată că rămăşiţele celor doi au fost dezgropate din Cimitirul Ghencea din Bucureşti pentru a fi supuse unor teste ADN. Urmaşii soţilor Ceauşescu susţin că nu există un document oficial de înhumare şi vor să confirme identitatea celor doi.

Potrivit El Pais, execuţia cuplului a avut loc la 25 decembrie 1989 la o cazarmă militară din provincie, iar trupurile neînsufleţite au fost transportate pe ascuns în capitală, fapt ce a generat îndoieli că mormintele din Bucureşti ar conţine cu adevărat rămăşiţele soţilor Ceauşescu.
Ziarul El Pais îl citează pe Opran, care a cerut exhumarea şi care a declarat că, dacă se descoperă că rămăşiţele lui Ceauşescu nu se află într-unul dintre morminte, va da în judecată statul român. După efectuarea testelor ADN, rămăşiţele vor fi îngropate din nou.

Potrivit ziarului El Mundo, decizia exhumării soţilor Ceauşescu a fost luată la cererea ginerului acestora, Mircea Opran, care a declarat că are îndoieli că socrii săi ar fi îngropaţi în mormintele din Cimitirul Ghencea din Bucureşti. Mircea Opran, care a fost martor la exhumare, a declarat că în mormânt se aflau doar oase şi haine, precum şi căciula pe care o purta Ceauşescu în momentul execuţiei, iar pe pantalonii acestuia se puteau vedea urmele gloanţelor.

El Mundo notează că dintre cei trei copii ai lui Ceauşescu, doar unul mai este în viaţă, Valentin Ceauşescu, în vârstă de 62 de ani, care a pus sub semnul întrebării „autenticitatea” mormântului tatălui său, dat fiind că nu există acte care să certifice data îngropării nici la administraţia cimitirului, nici la primăria Capitalei şi nici în arhivele militare.

Ziarul ABC, care citează agenţia de presă France Presse, notează că ‘exhumarea a începuť, potrivit unui angajat al Cimitirului Ghencea care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Ziarul îl citează pe ginerele lui Ceauşescu, Mircea Opran, care spune că a ‘recunoscut paltonuľ lui Ceauşescu şi că ‘erau găuri de gloanţe în pantaloni’. Înclin să cred că sunt rămăşiţele pământeşti ale socrilor mei, dar nu sunt sută la sută sigur până când se vor realiza probele ADN, a precizat el.

ADNarestataricercetaricomunismdictatorigenocidNicolae Ceausescuprocese juridicerevolutievictime
Comentarii (0)
Adaugă comentariu