Valls avertizează asupra pericolului unor „sincope” în proiectul european „în lunile care vin”

Uniunea Europeană se confruntă cu pericolul unor „sincope” în „lunile care vin” din cauza diverselor crize care o ameninţă, a avertizat joi prim-ministrul francez Manuel Valls la Davos, făcând referire la criza refugiaţilor, terorism sau posibila ieşire a Marii Britanii din UE, relatează AFP.

Manuel Valls a afirmat la Davos, înainte de o intervenţie a omologului britanic David Cameron, că doreşte să evite un ‘Brexit‘, dar nu cu orice preţ. O ieşire a Marii Britanii din UE ‘ar fi incontestabil un lucru rău, un lucru foarte rău’, a spus Valls în faţa jurnaliştilor, adăugând: ‘Trebuie să avem un acord, dar nu cu orice preţ’.

El a vorbit despre riscul unor ‘sincope în proiectul european’ pe ‘termen foarte scurt’ în ‘lunile care urmează’, referindu-se la ‘criza refugiaţilor, terorism, creşterea populismului’ şi Brexit.

Manuel Valls este la Davos una dintre vedetele zilei, împreună cu David Cameron, care ar urma să susţină un discurs la începutul după-amiezii, precum şi cu grecul Alexis Tsipras.

Prim-ministrul francez urmează să participe în ultima parte a dimineţii la o dezbatere foarte aşteptată privind ‘viitorul Europei’, alături de cei doi protagonişti majori ai crizei greceşti din 2015, Alexis Tsipras şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaüble.

Atena tocmai a acceptat participarea FMI la noul plan de ajutor al Greciei, renunţând astfel să ţină piept adepţilor austerităţii, în frunte cu Germania.

Țara a acceptat în iulie un al treilea plan de ajutor internaţional în cinci ani, în valoare totală de 86 miliarde de euro, şi s-a angajat în schimb să efectueze numeroase reforme economice şi sociale, dintre care unele sunt foarte dificile, precum cea a pensiilor, care a declanşat o grevă în Grecia.

Alexis Tsipras s-a întâlnit miercuri cu comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici pentru a dezbate proiectul de reformă a pensiilor prezentat de Atena, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata