Valul de optimism privind relaţiile comerciale dintre statele mediteraneene se reduce

În timp ce economiile europene încearcă să îşi revină din criză, investitorii de la nordul şi de la sudul Mării Mediterane speră la o revigorare a relaţiilor comerciale odată intense, notează într-un comentariu cotidianul britanic Finacial Times (FT).

Nu mai recent de 2008, ideea unei conectări a economiilor dezvoltate ale Europei prin intermediul unor legături comerciale şi a unor investiţii puternice cu Africa – ultima mare zonă intactă a pieţelor emergente -, a generat un enorm entuziasm de ambele părţi Mediteranei de vest. Cu toate acestea, criza economică din ultimii doi ani a încetinit drastic integrarea economică în spaţiul Mării Mediterane, în pofida unor investiţii importante.

Recesiunea din Europa a expus lipsa de competitivitate a Africii de Nord prin comparaţie cu alte piaţe emergente din Europa de Est, Asia şi America de Sud. De asemenea, această recesiune a demonstrat lipsa de substanţă a unor instituţii multilaterale cum ar fi Uniunea pentru Mediterana propusă de francezi, un organism a cărui putere a slăbit ca urmare a conflictului dintre arabi şi israelieni, potrivit FT.

Vina pentru diminuarea relaţiilor între nordul şi sudul Mediteranei o poartă ambele părţi, este de părere ziarul britanic. În Africa de Nord, ostilitatea dintre Algeria şi Maroc şi suspiciunea Algeriei faţă de investitorii străini fac să nu existe un bloc comercial coerent pentru a atrage investiţii din afara sferei energiei.
De asemenea, europenii sunt descurajaţi de combinaţia, în ţările din Africa de Nord, dintre guvernele autoritare şi grupuri de opoziţie islamiste, care în unele ţări au legături cu Al Qaida şi au răpit occidentali.

Pentru Europa, relaţia ideală cu ţările din sudul Mediteranei ar fi una strânsă economic cu naţiunile moderate şi care pun accent pe clasa de mijloc din nordul Africii, însă diplomaţii occidentali nu sunt nici pe departe încrezători într-un astfel de rezultat. Propriile eşecuri ale Europei au contribuit la diminuarea relaţiilor cu Africa de Nord.

Economiile aflate într-o puternică recesiune au redus puternic importurile de gaz şi de alte produse, iar investitorii precauţi au pierdut teren în faţa competitorilor din statele Golfului şi din China, în special pe proiecte de infrastructură cum ar fi porturile şi drumurile.
UE continuă să adopte o politică extrem de protecţionistă în respectivele sectoare economice, unde producătorii cu costuri reduse, cum ar fi Maroc şi Tunisia, sunt potenţiali exportatori.

Nu în ultimul rând, combinaţia de recesiune şi de terorism islamic a determinat guvernele şi alegătorii europeni să fie mai sceptici ca niciodată în privinţa beneficiilor unei imigraţii în masă din sudul şi din estul musulman.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata