Valuta turcească înregistrează un nou minim istoric

77

După ce președintele Turciei a decis să demită oficiali ai băncii centrale, valuta turcească înregistrează un nou minim istoric,

Iar demiterile au venit după ce Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii.

De altfel şi presa internațională informează că lira turcească a atins un minim istoric, asta după ce președintele preşedintele ţării a  recurs la demiterea unor oficiali ai băncii centrale. Decretu prin care îi înlătura din funcții a fost publicat în timpul nopții.

Unul din ei s-a opus reducerii ratei dobânzii

Astfel că Ugur Namik Kucuk se află printre cei care au fost înlăturați din funcție. Acesta a fost singurul membru al comitetului de politică monetarp al băncii care s-a opus reducerii ratei dobânzii.

În plus, acesta s-a opus politicii controversate de vânzare a rezervelor de valută ale băncii, într-o încercare sortită eșecului de a susține lira.  De altfel, această măsură a început la începutul anului 2019 și a continuat până la sfârșitul anului trecut.

Mulți investitori străini și-au retras banii din Turcia

În tranzacțiile de peste noapte, lira, deja sub presiune din cauza dolarului american puternic și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la politica economică și externă a Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar.

Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018.

Din această cauză, mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia ca răspuns la ceea ce ei consideră a fi o politică neconvențională și imprevizibilă.

În contextul economico-financiar, investitorii străini dețineau doar 6 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2013.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online