Vancouver, pe gheaţă şi pe zăpadă

Din cauza lipsei de zăpadă la Cypress Moutain, unde sunt prevăzute competiţiile de schi acrobatic, antremantele la Freestyle şi snowboard au fost deplasate la Whistler, staţiunea din Munţii Stâncoşi unde vor avea loc competiţii de schi fond şi de pistă, aici fiind zăpadă în cantităţi suficiente.

‘Nu vom deplasa nici o competiţie. Probele prevăzute la Cypress Mountain vor avea loc la Cypress Moutain, 100 la sută’, a declarat vicepreşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă (VANOC) Tim Gayda, întrebat în legătură cu consecinţele lipsei de zăpadă în această staţiune. De mai multe zile, organizatorii aduc zăpadă cu camioanele şi helicoptere de pe culmi, pentru a permite desfăşurarea competiţiilor.

Organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Vancouver le lipseşte zăpada, dar nu şi specialiştii. Serviciul meteorologic al Canadei a detaşat un întreg birou la Vancouver, precum şi alte 5 secundare, repartizate pe bazele sportive olimpice. În total 35 de persoane vor încerca să prevadă timpul în perioada Jocurilor.

Voluntarii de la aeroportul din Vancouver fac haz de necaz, întâmpinându-i pe sportivi şi oaspeţi cu urarea: ‘Bine aţi venit la Jocurile de vară’. Dacă zăpada este bine aşezată la altitudine la Whistler, unde vor avea loc întrecerile de schi alpin şi schi fond, căldura domneşte în oraş, unde termometrul urcă până la 10 grade Celsius în timpul zilei.

Canadienii, foarte grijulii cu apărarea francofoniei, nu utilizează niciun cuvânt englez pentru a desemna probele Jocurilor Olmpice. Astfel, pista de half-pipe de la snowboard (sic!, totuşi) se numeşte la Vancouver ‘semilună a planşei de zăbadă’, iar short-track se spune ‘patinaj viteză pe pistă scurtă’. Un fel de gâtlegău pentru cravată din România secolului 19…

Sportivii australieni au desfăşurat în faţa pavilionului lor din Satul olimpic o banderolă reprezentând un cangur cu mănuşi de box. Spre disperarea CIO, care presupune că acest drapel poartă o marcă înregistrată, ceea ce este interzis pe site-urile olimpice. Cangurul boxer este una din mascotele echipei Australiei, dar este, în fapt, şi marca înregistrată a Comitetului olimpic australian. Duminică, cangurul era încă la în faţa pavilionului australian, dar probabil nu pentru prea mult timp.

Opozanţii faţă de desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Vancouver au prevăzut pentru vineri, la trecerea ştafetei flăcării olimpice prin oraş manifestaţii chiar în apropierea ceremoniei de deschidere. Poliţia aşteaptă circa 1.500 de manifestanţi, ‘în majoritate paşnici’. Motivele anti-JO sunt variate, unii estimând că banii ar fi fost mai bine cheltuiţi pentru a lupta împotriva sărăciei, alţii fiind indignaţi să vadă competiţiile organizate pe pămînturile ‘furate’ amerindienilor.

Nu s-au mai întâlnit de 22 de ani, dar acum s-au revăzut într-un patinoar din Vancouver pentru a depăna amintiri de la Jocurile de iarnă de la Calgary, din 1988: fosta regină a gheţii est-germana Katarina Witt şi canadiana Elizabeth Manley. Canadiana a creat marea surpriză a Jocurilor din 1988, luând medalia de argint care părea rezervată americancei Debbie Thomas, anunţată drept marea rivală a lui Witt, în epocă impatabilă, supranumită ‘Cel mai frumos chip al socialismului’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata