Vaticanul este pentru prima oară invitat de onoare la Salonul de carte de la Torino

Vaticanul va fi pentru prima oară invitat de onoare la Salonul internaţional al cărţii de la Torino, care va avea loc între 8 şi 12 mai, a anunţat marţi ‘ministrul’ Culturii al Sfântului Scaun, cardinalul Gianfranco Ravasi, preluat de AFP.

Numărul doi de la Vatican, cardinalul Pietro Parolin, va avea o intervenţie la Salon pe 10 mai, în care va evoca scrierile şi opera papei Francisc. Salonul este principalul eveniment literar italian, la care vor participa 1.200 de editori şi unde sunt aşteptaţi peste 300.000 de vizitatori.

Vaticanul va dispune de un pavilion de 400 m2, de forma cupolei bazilicii Sfântul Petru, creată de Donato Bramante. Astfel vor fi aniversaţi cei 500 de ani de la moartea artistului. La Salon vor fi prezente mai multe instituţii culturale ale Sfântului Scaun, printre care Muzeele Vaticanului, LEV (Libreria Editrice Vaticane), Biblioteca Vaticanului, Arhivele secrete ale Vaticanului, Comisia pontificală pentru arheologie sacră şi Biroul de filatelie şi numismatică.

Prezenţa Vaticanului la Salonul de carte din Torino va fi marcată şi printr-un concert al Capelei muzicale pontificale sixtine, dezbateri, prezentări de volume legate de papa Francisc şi nu numai şi o întâlnire internaţională a editorilor catolici.

Vor fi expuse lucrări de mare valoare, printre care un ‘Infern’ al lui Dante ilustrat de Botticelli, manuscrise ale ‘Canţonierului’ lui Petrarca, precum şi sculpturi din Muzeele Vaticanului.

Cardinalul Ravasi consideră că prezenţa la Torino este conformă cu dorinţa Sfântului Scaun de a exista pe toate ‘reţelele de comunicare şi de dialog’. Prelatul a amintit că Vaticanul va participa şi la Expoziţia universală 2015 de la Milano.

Salonul de carte de la Torino are în fiecare an, din 2001, câte un stat ca invitat de onoare. Directorul editorial al Salonului, Ernesto Ferrero, a apreciat că participarea Vaticanului, ‘motiv de satisfacţie şi mândrie’, va constitui ‘o contribuţie substanţială la reflecţia asupra actualei semnificaţii a unor concepte ca Timpul, Istoria, Frumuseţea, Creativitatea, Eu şi Celălalt’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata