Vechiul comentariu H&M despre „munca forțată” în Xinjiang din China începe un scandal online

Cel puțin un comerciant cu amănuntul chinez online a părut să renunțe la produsele H&M pe fondul atacurilor pe rețelele sociale asupra companiei suedeze pentru că a spus că este „profund îngrijorat” de rapoartele privind munca forțată în regiunea de vest-vest a Xinjiang.
Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au impus luni sancțiuni oficialilor chinezi, acuzându-i de abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang. China a ripostat cu sancțiuni împotriva parlamentarilor și instituțiilor europene.

H&M a spus anterior într-o declarație că este „profund îngrijorat de rapoartele organizațiilor societății civile și ale mass-media care includ acuzații de muncă forțată” și că nu provin produsele din Xinjiang.

Activiștii și unii politicieni occidentali acuză China că folosește tortură, muncă forțată și sterilizări ale musulmanilor uighuri din Xinjiang. China neagă acuzațiile, declară că oferă instruire profesională și că sunt necesare măsuri pentru a combate extremismul.

Nu a fost clar imediat de ce o nouă declarație a lui H&M, pe care mass-media o raportaseră anul trecut, despre regiunea producătoare de bumbac a revenit în atenția publicului.

Magazinul oficial al H&M de pe Alibaba’s Tmall, o platformă de comerț electronic, nu a fost accesibil miercuri. Oficialul People’s Daily a raportat că, căutările de produse H&M de pe platformele JD.com și Pinduoduo nu au mai dat rezultate. Reuters nu a putut stabili dacă astfel de produse erau disponibile anterior.
Alibaba, JD.com și Pinduoduo nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

China este a patra cea mai mare piață a H&M, cu vânzări de 2,9 miliarde de coroane suedeze (339 milioane de dolari) în cele 12 luni până în noiembrie 2020.

„Răspândirea zvonurilor despre boicotarea bumbacului din Xinjiang, în timp ce doriți să câștigați bani și în China?” Liga Tineretului Comunist, aripa tinerilor a partidului de guvernământ din China, a declarat într-o postare pe platforma de socializare Weibo.

Într-o altă postare, Liga s-a referit la remarcile făcute de către diplomatul superior al Chinei, Yang Jiechi, la o întâlnire combativă cu omologii săi americani săptămâna trecută în Alaska, unde, referindu-se la diferite acțiuni ale SUA, a spus că poporul chinez „nu va înghiți acest lucru ”.

Bumbacul din Xinjiang „nu va înghiți acest lucru”, a spus Liga. Actorul Huang Xuan a declarat pe pagina sa oficială de socializare Weibo că și-a reziliat contractul de reprezentant pentru H&M, spunând că se opune „calomniei și creării zvonurilor”.

H&M a mai spus în declarația sa inițială că va elimina treptat relația cu un furnizor chinez acuzat de muncă forțată.

Un grafic dintr-un comentariu de la CCTV oficial care a criticat compania pentru poziția sa a spus „H&M nu mai ești deloc la modă”.

Unii oameni de pe Weibo au cerut ca H&M să părăsească China.

„Este atât de nerușinat să mânjim Xinjiang și nu vă cumpărăm produsele”, a spus o persoană.
H&M China a declarat că respectă consumatorii chinezi și că se angajează să investească și să se dezvolte pe termen lung în China.

H&M nu achiziționează bumbac direct de la niciun furnizor, a adăugat acesta.

„Grupul H&M a gestionat întotdeauna lanțul nostru global de aprovizionare într-o manieră deschisă și transparentă, asigurându-se că furnizorii noștri din întreaga lume respectă angajamentele noastre de durabilitate, cum ar fi Orientările OECD pentru o conduită responsabilă a afacerii și nu reprezintă nicio poziție politică”, a spus acesta într-un comunicat. .

Redactor-șef al ziarului Global Times, Hu Xijin, a cerut companiilor occidentale să fie „extrem de prudente” și să nu „suprime Xinjiang-ul Chinei”.

Pentru a face acest lucru, a spus el într-o postare pe rețelele de socializare, „va stârni, fără îndoială, furia publicului chinez”. El nu a evidențiat nicio companie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata