Viktor Orban, speranţa lui Băsescu

Traian Basescu, candidat la un al doilea mandat prezidential din partea Partidului Democrat Liberal, se bazeaza la alegerile de duminica, 22 noiembrie, pe voturile acelora carora le refuza fara sa clipeasca autonomia, potrivit ziarului de limba maghiara Kronika din Cluj, care publica un interviu exclusiv acordat de Basescu si ale carui idei esentiale sunt redate de ziarul ungar Magyar Hirlap.

Întrebat daca se bazeaza pe faptul ca, similar cu ce s-a intâmplat in 2004, si la alegerile actuale va obtine votul majoritatii etnicilor maghiari din România, dupa ce anul acesta, in martie, a incercat sa impiedice vizita presedintelui ungar Solyom Laszlo in Ardeal iar in februarie a declarat la Budapesta ca secuimea nu va avea parte niciodata de autonomie, Basescu raspundea ca, in ce priveste autonomia teritoriala, are si acum aceeasi pozitie, dat fiind ca nu poate interpreta prevederile Constitutiei in mod diferit sau in scopul obtinerii de voturi.

“Legat de vizita lui Solyom Laszlo pot spune ca domnul presedinte sau colaboratorii sai au comis o eroare diplomatica, insa noi nu am interzis in pofida acestui lucru intrarea sa pe teritoriul României, asa cum s-a intâmplat mai târziu in cazul Slovaciei sau Serbiei. În acest caz este vorba pur si simplu de reactia autoritatilor române la o formulare eronata: Solyom Laszlo a cerut autorizatie de aterizare intr-o regiune autonoma, autoguvernare”, spune Basescu in interviu.

Ziarul clujean de limba maghiara s-a interesat si in legatura cu faptul ca Basescu apeleaza in campania sa la relatia cu presedintele Fidesz, Viktor Orban, in timp ce in secuime s-ar pregati raspândirea de foi volante, care citeaza cuvintele pronuntate de Orban in vara aceasta la Tusnad, conform carora el l-ar alege in turul doi pe actualul sef al statului român.

“Fostul premier ungar a sustinut tot la Tusnad autonomia tinutului secuiesc. Se poate forma un fel de consens intre domniile voastre in cazul in care Dv. câstigati un nou mandat iar Viktor Orban va fi din nou premier?”, au dorit sa afle ziaristii. Ca raspuns, Basescu a tinut sa precizeze: “Am o relatie foarte buna cu Viktor Orban. Facem parte din aceeasi familie politica, PPE (Partidul Popularilor Europeni), iar eu apreciez extrem de mult modul cum face politica presedintele Fidesz.

Asta nu inseamna insa ca opiniile noastre trebuie sa concorde in orice privinta. De exemplu, eu nu-mi permit sa-mi exprim o parere legat de cum trebuie organizata Ungaria din punct de vedere administrativ…
Însa in calitate de vecini si politicieni care nu pot concepe regiunea unul fara altul, nu pot, de exemplu, sa-mi imaginez o situatie in care Ungaria sa nu fie importanta pentru România, asa cum si convingerea lui Orban este aceea ca România este importanta pentru Ungaria.

Asadar, in astfel de conditii, toate acele lucruri vizavi de care avem pozitii diferite sunt mai putin importante comparativ cu ceea ce avem in comun si ne leaga. (…) În ce priveste optiunile electorale ale lui Viktor Orban credeti-ma ca si eu am aceeasi parere vizavi de Ungaria, pentru ca imi este clar faptul ca in cazul victoriei amândorura am avea parte de un mediu politic mult mai apropiat.
Atunci când popularii români si ungari sunt ambii la putere, lucrurile merg mult mai usor, de pilda in ce priveste rezolvarea problemelor minoritatilor noastre, a comunitatii românesti din Ungaria si a celei maghiare din România”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata