Vinurile franceze, afectate de scăderea dolarului

Criza stocurilor de vin si cursul valutei americane apasa greu asupra preturilor in multe podgorii din Franta. Daca o furtuna face sa sufere butucii de vie franceza, atunci aceasta este cea care sufla acum peste dolarul american.

Cu un curs al acestei valute in jur de 1,50 dolari la 1 euro pe pietele de schimb, vinurile franceze devin inabordabile nu numai pe piata americana, ci si pe pietele ale caror evolutii valutare sunt legate de evolutia dolarului, scrie cotidianul francez La Croix, in editia sa de vineri, 13 noiembrie. Din acest punct de vedere, târgul de vinuri, care va avea loc duminica, 15 noiembrie la Hospices de Beaune, va constitui un barometru bun.

Criza economica va afecta oare vânzarile la licitatie? Iar cumparatorii straini, cu deosebire cei americani, vor raspunde prezent la aceste vânzari ale caror preturi imprima adesea tendinta intregii piete a vinurilor din Bourgogne?
De când celebrul spital s-a orientat (in 2005) catre Christie’s ca sa-si vânda vinurile, cumparatorii privati – intre care 20% americani – pot participa la licitatii de acasa, via Internet.

Cumparaturile lor reprezinta intre 20-25% din volumele tranzitate cu ocazia acestor vânzari, fixate dupa traditie in a treia duminica din luna noiembrie. “Preturile vor atinge oare anul acesta acelasi nivel ca anul trecut ?”, se intreaba unul dintre organizatorii vânzarii. Pâna acum, cifrele arata ca posibilii cumparatori inscrisi sunt in acelasi numar ca anul trecut.

Una din incertitudini priveste stocurile. Cele constituite de profesionisti cu produse de exceptie provenind din Bourgogne sau Bordeaux ar putea influenta cursurile. Printre acesti profesionisti, sunt si americani, “pentru ca uneori lucrurile se petrec cu vinurile ca si cu produsele financiare”, spune un broker.
Din aceasta cauza trebuie sa notam ca atunci când un cumparator a cumparat un vin cu 1-1,20 dolari la 1euro, poate sa-l revânda in Europa cu un profit de aproape 30 centime de dolar pentru fiecare sticla.

În marja acestui fenomen speculativ clasic, altii prefera sa faca reduceri de preturi la stocurile din SUA, spre marea fericire a consumatorilor americani si spre marea paguba a viticultorilor francezi care isi vad noile recolte puse in concurenta directa.
Reducerea productiei de vinuri de Bordeaux intervine atunci când Diageo, numarul 1 mondial in productia de vinuri si de bauturi spirtoase, se retrage de pe piata vinurilor.

Considerata prea aleatorie, tinând seama de diferentele de calitate intre recoltele fiecarui an, acolo unde bauturile spirtoase asigura o crestere a vânzarilor, si mai ales o stabilitate a gusturilor. Jean-Michel Cazes, unul dintre sustinatorii filierei viticole bordeleze, proprietar de castele (Lynch-Bages, Ormes de Pez, Villa Bel-Air) nu este mirat: “Asteptam lovitura de câtva timp”, spune el si adauga: “Piata americana sufera in primul rând din cauza crizei economice si a slabiciunii dolarului”.

Vânzarea vinurilor de Bordeaux poate influenta cursurile de schimb ale dolarului, dar nu moralul viticultorilor bordelezi: “Avem deja alti importatori gata sa faca fata provocarii”, arata Jean- Michel Cazes. Cu conditia ca asa numitele vinuri din Lumea Noua (Statele Unite, Argentina, Chile) sa nu le ia locul intre timp, profitând de cresterea monedei unice europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata