Vladimir Putin avertizează Occidentul cu privire la un răspuns dur dacă va trece peste „linia roșie” a Rusiei

Președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul să nu treacă „liniile roșii” ale Rusiei, spunând că Moscova va răspunde rapid și dur la orice provocări, iar cei responsabili vor regreta acest lucru.

Într-o perioadă de criză acută în legăturile cu Statele Unite și Europa, cu trupele ruse masate lângă Ucraina și liderul opoziției Alexei Navalny în greva foamei în închisoare, liderul de la Kremlin a folosit discursul său despre starea națiunii pentru a proiecta un mesaj de forță rusă și sfidare în fața amenințărilor exterioare.

„Vrem relații bune … și chiar nu vrem să ardem poduri”, a spus Putin ambelor camere ale parlamentului.

„Dar dacă cineva greșește intențiile noastre bune de indiferență sau slăbiciune și intenționează să ardă sau chiar să arunce în aer aceste poduri, ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur”.
Rusia va stabili unde se află linia roșie în fiecare caz specific, a spus el, comparându-i pe cei care o atacă cu hienele conduse de un tigru.

Comentariile sale au ajuns la punctul culminant al unui discurs dominat de răspunsul Rusiei la pandemia COVID-19 și dificultățile economice rezultate. Putin a anunțat noi măsuri de sprijin social pentru familiile cu copii înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

El a adoptat un ton mai sever atunci când a stabilit politica externă.

„În unele țări, au dezvoltat un obicei foarte nepotrivit de a se lega de Rusia din orice motiv și cel mai adesea fără niciun motiv – un fel de sport”, a spus Putin, stând singur pe o vastă scenă flancată de alb, albastru și steaguri naționale roșii și fundalul unui vultur uriaș cu două capete.
„Organizatorii oricăror provocări care ne amenință interesele de securitate de bază vor regreta ceea ce au făcut, ca și când nu au regretat nimic de mult timp”.

Putin, care are 68 de ani și este peședintele Rusiei de două decenii, nu a făcut nicio mențiune despre Navalny. Politicianul de opoziție este bolnav în închisoare după ce s-a înfometat timp de trei săptămâni pentru a cere accesul la proprii doctori.

Rubla s-a confirmat după discursul lui Putin, piețele interpretându-l ca nu escaladând tensiunile cu Occidentul. Ultimele săptămâni au cunoscut o intensificare a confruntării dintre Rusia și țările occidentale, care sunt alarmate de starea înrăutățită a lui Navalny și de ceea ce spun ei că este comasarea a zeci de mii de soldați ruși în apropierea Ucrainei și în Crimeea anexată de Rusia.

Săptămâna trecută, Washingtonul a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei din cauza acuzațiilor de piratare a computerului și de interferență electorală, iar Republica Cehă a acuzat Moscova de un rol în explozii la un depozit de arme din 2014. Ambii au expulzat diplomații ruși. Rusia a negat săvârșirea unor nelegiuiri și a răspuns cu expulzii pentru tot.

Moscova a convocat miercuri un înalt diplomat american și a declarat că 10 angajați ai ambasadei expulzați săptămâna trecută au o lună pentru a pleca și că va dezvălui detaliile altor măsuri punitive pe care le promisese.

Tensiunile sunt, de asemenea, legate de soarta lui Navalny, ai cărui susținători s-au adunat miercuri în Rusia, în sprijinul său.

Doi dintre cei mai apropiați aliați ai lui Navalny au fost arestați miercuri, au spus avocații lor. Lyubov Sobol, una dintre fețele canalului popular YouTube al lui Navalny, și Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al acestuia, au fost ambii reținuți la Moscova.

Un asistent al lui Alexei Navalny, Ruslan Shaveddinov, a scris pe Twitter: „În prezent, în întreaga Rusie sunt reținuți potențiali protestatari. Aceasta este represiune. Acest lucru nu poate fi acceptat. Trebuie să luptăm împotriva acestui întuneric”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a numit arestările „deplorabile” și a îndemnat autoritățile ruse să respecte dreptul oamenilor de a se întruni.

OVD-Info, un grup care monitorizează protestele și detențiile, a declarat că aproape 300 de persoane au fost reținute în cadrul mitingurilor în zeci de locuri diferite. Cifra era de așteptat să urce.

Guvernul rus a declarat că adunările sunt ilegale. Mitingurile anterioare pro-Navalny au fost dispersate cu forța, cu mii de arestări.

Patru medici din afara serviciului penitenciar federal al Rusiei l-au vizitat marți pe Navalny și i-au găsit starea de sănătate satisfăcătoare, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova.

În discursul său, Putin a îndemnat toți cetățenii să se vaccineze și a prezis că Rusia va obține imunitatea colectivă până în toamnă.

În ajunul unui summit online privind evenimentul care va fi găzduit de președintele SUA Joe Biden, Putin a cerut, de asemenea, adoptarea unor reguli mai stricte „poluatorul plătește” și a stabilit un obiectiv ca Rusia să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră sub cele ale Uniunii Europene în următorii 30 de ani .

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata