Vladimir Putin dă vina pe Occident pentru că a folosit Ucraina drept „berbec” împotriva Rusiei

93

Președintele rus Vladimir Putin și-a apărat decizia de a invada Ucraina, despre care a spus că a fost forțat pentru a proteja Rusia de ceea ce a descris drept amenințări vestice.

Într-un discurs privind starea Uniunii adresată elitei Rusiei, Putin a spus că a ordonat invazia pentru „a proteja Rusia și a lichida amenințarea neo-nazistă” din partea guvernului Ucrainei.

Discursul său contrastează cu un discurs central foarte așteptat al președintelui american Joe Biden la Varșovia, care este de așteptat să evidențieze două viziuni conflictuale asupra lumii și să susțină argumentul pentru democrația care prevalează în lupta împotriva autocrației.

Discursul președintelui rus a fost menit să marcheze vineri prima aniversare a războiului și să demonstreze hotărârea Moscovei de a continua conflictul, în ciuda eșecului planului său inițial de blitzkrieg și a pierderilor devastatoare pe care le-a suferit țara.

Putin a spus că Rusia nu își va abandona eforturile în Ucraina, spunând: „pas cu pas, ne vom îndeplini toate sarcinile cu atenție și consecvență”.

Și-a concentrat cea mai mare parte a furiei asupra vestului, despre care a spus că vrea să folosească Ucraina ca „berbec” pentru a submina Rusia.

„Conceptele de onoare, încredere și decență nu sunt pentru Occident. Sunt obișnuiți să scuipe în întreaga lume”, a spus Putin. „Elitele occidentale au devenit un simbol al minciunilor totale, fără principii, pentru propriul lor popor. Ei sunt cei care au început războiul. Folosim forța pentru a o opri.”

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Putin, nu Occidentul, este de vină pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Nimeni nu atacă Rusia. Există un fel de absurd în ideea că Rusia a fost sub o formă de amenințare militară din partea Ucrainei sau a oricui altcineva”, a spus Sullivan marți.

„Dacă Rusia încetează să ducă războiul în Ucraina și se întoarce acasă, războiul se termină. Dacă Ucraina încetează să lupte, iar Statele Unite și coaliția încetează să-i ajute să lupte, Ucraina dispare de pe hartă. Așa că cred că asta vă spune tot ce trebuie să știți despre cine este responsabil pentru acest război”, a spus Sullivan.

În discursul său, Putin a spus că Rusia va face tot posibilul pentru a reconstrui zonele ucrainene aflate sub controlul său, după ce le-a capturat în primele zile ale invaziei și le-a revendicat pentru Rusia.

El a promis că va „restabili pacea mult așteptată și va asigura siguranța oamenilor” în cele patru provincii ucrainene aflate parțial sub controlul Rusiei. Putin a mai spus că Rusia va înființa o fundație de stat care să sprijine veteranii de război, precum și rudele oamenilor uciși și răniți în lupta în Ucraina.

Putin a avertizat că Occidentul „face un pariu pe trădătorii naționali” pentru a „destrăma Rusia din interior”, dar a indicat că Rusia nu va intensifica represiunea împotriva disidenței. Sute de mii de oameni au fugit din Rusia în ultimul an, după ce Kremlinul a interzis orice critică la adresa războiului, iar poliția a dispersat violent protestele împotriva acestuia.

„Nu vom fi niciodată ca vânătoarea de vrăjitoare a regimului de la Kiev”, a spus el. „Suntem cu toții mândri că poporul nostru multietnic a luat o poziție de principiu pentru a sprijini (războiul) și a demonstrat adevărat patriotism.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online