Volkswagen îşi va majora capitalul cu 5,7 miliarde de dolari pentru a prelua Porsche

Volkswagen (VW), cel mai mare producator auto din Europa, si-ar putea majora capitalul cu pâna la 4 miliarde de euro (5,7 miliarde de dolari) pentru a finanta preluarea principalului sau actionar, Porsche, transmite AFP.

Majorarea fondurilor Volkswagen pentru preluarea Porsche va proteja ratingurile VW, cele doua companii urmând sa decida structura grupului combinat pâna in 13 august 2009.

Joi, Consiliul director al Volkswagen a aprobat crearea unui grup integrat alaturi de Porsche, care va fi benefica pentru ambii producatori auto pe piata mondiala, a declarat Martin Winterkorn, directorul general al Volkswagen.

Acesta a anuntat ca emiratul Qatar va prelua 17% din Volkswagen, devenind al treilea investitor operational al companiei germane.

Producatorul auto de automobile sport Porsche a decis miercuri seara sa demareze negocierile cu fondul suveran din Qatar in vederea preluarii unei participatii, in preambulul crearii unui grup integrat cu compatriotul Volkswagen.

“Cu prilejul unei reuniuni extraordinare, cons iliul director de la Porsche a mandatat echipa de conducere sa demareze negocierile cu Qatar Holding LLC in vederea unei intrari in capitalul Porsche”, se arata intr-un scurt comunicat difuzat in noaptea de miercuri spre joi.

Familiile Piech si Porsche controleaza 100% din drepturile de vot de la Porsche si pâna acum au refuzat sa vânda o participatie catre un outsider.

Tot in noaptea de miercuri spre joi, Porsche a anuntat ca a primit aprobarea consiliului director pentru o majorare de capital de cel putin 5 miliarde de euro, fara a preciza cine va participa la aceasta operatiune.

Aceste doua operatiuni vor permite “punerea bazelor pentru crearea unui grup auto integrat intre SE si Volkswagen AG”, se arata in comunicatul de presa al Porsche, societate care detine 51% din actiunile Volkswagen.

Legaturile dintre Volkswagen si Porsche dateaza de la crearea VW in anii 1930. Ferdinand Porsche, fondatorul Volkswagen si cel care a proiectat celebrul VW Beetle, este bunicul lui Ferdinand Piech si Wolfgang Porsche.

Ferdinand Piech este presedintele consiliului de administratie de la Volkswagen, iar Wolfgang Porsche este presedintele consiliului de supervizare de la Porsche.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata