Vor rămâne americanii la Manas?

Reprezentantul special al preşedintelui SUA în Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, a declarat, la finalul turneului pe care l-a desfăşurat în Asia Centrală, că Washingtonul şi Bişkekul sunt pe cale să semneze un acord privind prelungirea prezenţei militare americane pe aeroportul kârgâz Manas.

Deocamdată, autorităţile kârgâze nu comentează această informaţie, însă surse diplomatice ale ziarului rus Kommersant subliniază că, în cazul în care nu ar fi dorit să continue cooperarea militară cu SUA, Kârgâzstanul ar fi trebuit să anunţe deja partea americană de acest lucru.
Declaraţia referitoare la sorta pe care o va avea aeroportul Manas, arendat de SUA de la Kârgâzstan în scopul transbordării de militari americani în Afganistan, a fost făcută de Holbrooke la Washington, după turneul său prin ţări ale Asiei Centrale.

Reprezentantul preşedintelui SUA se deplasase în Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kazahstan pentru a obţine sprijin din partea acestor state pe marginea strategiei preşedintelui Barack Obama privind Afganistanul şi Pakistanul. ‘La centrul de tranzit de pe aeroportul Manas poposesc militari ce se îndreaptă spre Afganistan şi înapoi, iar acest lucru este foarte valoros pentru noi.

Suntem recunoscători Kârgâzstanului pentru acest ajutor’, a declarat Richard Holbrooke, precizând că prin Manas trec lunar până la 35.000 de militari americani. Totodată, oficialul american şi-a exprimat convingerea că acordul cu partea kârgâză va fi prelungit în viitoarele săptămâni.
Deocamdată, oficialii de la Bişkek nu comentează în niciun fel declaraţiile lui Holbrooke, însă un diplomat kârgâz a declarat pentru Kommersant în condiţii de anonimat că, ‘dacă ar fi dorit să rezilieze acordul privind centrul de tranzitare, Bişkekul ar fi trebuit să anunţe deja acest lucru SUA până la 22 decembrie anul trecuť.

‘Acordul încheiat la 22 iunie 2009 prevede prelungirea sa automată, în cazul în care în termen de 180 de zile de la expirarea lui niciuna dintre părţi nu o înştiinţează pe cealaltă referitor la intenţia sa de a sista cooperarea’, a explicat sursa de informaţie a cotidianului rus.
În ultimii ani, soarta bazei americane de la Manas era pusă sub semnul întrebării, din cauza amplificării atitudinilor protestatare din republică îndreptate împotriva prezenţei militare americane, atitudini ce au culminat, în 2009, cu decizia autorităţilor kârgâze de a închide baza, aminteşte ziarul rus.

Unul dintre factorii care ar fi determinat decizia Bişkekului a fost, potrivit experţilor, nemulţumirea Moscovei, precum şi creditul rus în valoare de 400 milioane de dolari acordat Kârgâzstanului.
Mai târziu, însă, Bişkekul şi-a schimbat părerea. După ce SUA au acceptat să ofere 60 de milioane de dolari pentru arendarea bazei, sumă ce o depăşea de aproape trei ori pe cea oferită iniţial, autorităţile kârgâze au acceptat din nou prezenţa americanilor pe teritoriul ţării lor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata