Votca ieftină scade speranţa de viaţă a ruşilor

Votca ieftină este unul din principalele elemente care afectează speranţa de viaţă a ruşilor, însă autorităţile se tem să abordeze această problemă, de teamă să nu provoace nemulţumirea populaţiei, au spus marţi experţi şi deputaţi ruşi.

Consumul de alcool pe locuitor şi pe an în Rusia este între 15 şi 18 litri. Cea mai mare parte a consumului este reprezentată de băuturile cu conţinut ridicat de alcool, lucru care o diferenţiază de celelalte ţări, a afirmat o cercetătoare de la Şcoala rusă de Economie, care a prezentat un raport asupra consumului de alcool din Rusia.
Consumul de alcool tare reduce speranţa de viaţă în medie cu zece ani , a adăugat ea, evocând exemplul ţărilor din nordul Europei, unde speranţa de viaţă a început să crească de când locuitorii consumă în mod predilect vin şi bere.

‘Pe termen scurt, ar fi normal ca locul votcăi să fie luat de vin şi bere’, a spus un consilier al preşedintelui Dmitri Medvedev. Şeful statului a făcut numeroase apeluri pentru întărirea luptei împotriva alcoolismului din Rusia, deplângând faptul că ruşii beau mai mult decât în anii 1990, ani mai întunecaţi totuşi care au urmat dezmembrării Uniunii Sovietice. Preţul minim al unei jumătăţi de litru de votcă este de 89 ruble (puţin peste 2 euro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata