Washingtonul doreşte întărirea controlului asupra rachetelor ruse Topol

Moscova si Washingtonul nu pot ajunge la un compromis in privinta noului acord asupra dezarmarii nucleare, pe care Rusia si SUA il cons idera un document¬cheie al acestui an.

Una din divergentele ce impiedica cele doua parti sa ajunga la un nou acord, care sa inlocuiasca Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1), semnat in 1991 intre SUA si fosta URSS si care expira la 5 decembrie a.c., este dorinta Washingtonului de a mentine un control sever asupra rachetelor ruse intercontinentale Topol, ceea ce pentru Moscova este inacceptabil, scrie joi ziarul rus Kommersant.

Potrivit influentului cotidian, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului si securitate internationala Hellen Tosher a declarat miercuri, comentând stadiul negocierilor-maraton ruso-americane de la Geneva privind un nou START, ca Washingtonul este “foarte dezamagit” de reactia Moscovei la propunerile sale.

“Suntem foarte dezamagiti de raspunsul pe care noi l-am primit la setul de propuneri transmis Moscovei de cons ilierul presedintelui american pentru securitatea nationala, James Jones, in urma cu 10 zile “, a declarat Hellen Tosher. Kommersant noteaza ca declaratiile subsecretarului de stat american reprezinta prima recunoastere oficiala in ultimele saptamâni a existentei unor serioase probleme privind pregatirea noului START.

Hellen Tosher nu a dorit sa faca mai multe declaratii, partile angajându-se sa nu dezvaluie detalii ale negocierilor pe care le duc pâna când acordul nu va fi defintivat.
“În comunicarea negociatorilor cu presa a fost pus un embargo sever. Este un subiect sensibil si orice scurgere de informatii poate sa afecteze derularea discutiilor si chiar sa duca la nesemnarea documentului”, a declarat pentru Kommersant o sursa de la Kremlin.

În urma cu o saptamâna, diplomatia rusa saluta “o propunere constructiva” facuta, in timpul vizitei facute la sfârsitul lunii octombrie la Moscova de consilierul american pentru securitatea nationala, James Jones, apreciind ca aceasta va putea permite apropierea pozitiilor Rusiei si SUA si “incheierea unui document echilibrat”. La rândul sau, cons ilierul diplomatic al Kremlinului, Serghei Prihodko, facea cunoscute recent “serioase progrese” in procesul de negocieri, proces reluat la 9 noiembrie la Geneva, pentru un maraton de discutii de aproape o luna, in incercarea de a se ajunge la un nou acord pâna la 5 decembrie, când expira Tratatul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata